Златне руке попадије Сузане Стевановић

Срна
Златне руке попадије Сузане Стевановић

ШАМАЦ - Попадија Сузана Стевановић (40), супруга шамачког свештеника Миодрага, бави се умјетничким занатом - украшава предмете углавном црквеним мотивима.

Сузана украшава стаклене предмете, иконе, крстиће, флаше, здјелице за колјиво, чаше свијећнјаке, чаше за младенце, чашице за васкршнја јаја, а прави и друге декоративне предмете - вазе, украсне свијећнјаке, те разне аранжмане за пригодне поклоне.

Она каже да је све почело прије пет година, када је дошла код родителја и видјела украшену флашу са дивним мотивима.

"Распитала сам се ко је то урадио јер ми се заиста допало и, на моју срећу, то је била наша родбина", прича Сузана.

Она објашнјава да су се идеје мијенјале стално од почетка израде прве флаше, али да је суштина остала иста.

У почетку је радила са обичном шпагом, а послије су дошли лјепши конац, платно и разне траке.

"Оно што је мени најбитније јесте да то има неки црквени печат, неку црквену ноту. Да је православно", истиче ова креативна попадија.

Процес украшаванја флаше тече тако што на једну опрану и осушену флашу нанесе прво лјепило, па припремлјено платно. Послије тога, лијепи украсне траке које скривају шавове, затим на то полако наноси шпагу коју мота.

"Све то се може украшавати цирконима и неким другим тракама - ствар је креативности и укуса шта ко жели. Важно је да се све то наноси на равну површину како би флаша изгледала лјепше", објашнјава Сузана.

Она напоминје да на сваки црквени програм примијени неку нову боју, што могу бити све нијансе јер неко воли да славски сто буде розе, а неко црвени или смеђи.

"Уживам док радим. Било шта да човјек ради мора то чинити с љубављу, озбиљношћу и задовољством. То на крају даје резултат", истиче Сузана.

Од украсних предмета које уради нешто прода, али наводи да је важније то да неко цијени оно што је створено марљивим трудом.

"Када дођу празници, правим ситније предмете за своју душу. Имамо, хвала Богу, много слава и све иконе однесем у цркву да се освештају, а предмете не носим", прича она.

Попадија Сузана Стевановић напомиње да су у њеном, као и сваком другом раду, важни озбиљност и љубав. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана