Зграду општине Власеница краси сунчани сат

Срна
Зграду општине Власеница краси сунчани сат

ВЛАСЕНИЦА - Професор на Географском факултету у Београду Милутин Тадић поставио је на згради општине Власеница сунчани сат који ради уз помоћ сунца и сјене.

На идеју да се овај "временски раритет" нађе у Власеници дошао је Власеничанин Видомир Обрадовић, професор на Природноматематичком факултету у Бањалуци.

Шеф Одсјека за развој у општинској управи Жељко Дамљановић изјавио је новинарима да је сат постављен на јужној страни зграде, те да ради уз помоћ сунца и сјене, без електричне енергије. Изнад сата исписан је назив Власеница, а испод географске координате.

Професор на Географском факултету у Београду Милутин Тадић познат је по постављању сунчаних сатова на Светој Гори, Хиландару и многим светим мјестима у Србији.

Он је рекао да је то једноставна и стара справа која се састоји од шипке коју треба оријентисати тако да је паралелна земљиној ротационој оси и, практично, ту шипку подметнути сунцу које се током дана привидно окреће око шипке, а сјенка прати, репродукује ход сунца.

Тадић је додао да је израчуната полукружна скала тако да ће сјенка својим правцем показивати вријеме.

"Сјенка показује такозвано право сунчево вријеме које се од свакодневног, током године, разликује плус-минус 16 минута. У љетној половини године, када се најчешће гледа на сунчани часовник, то је плус-минус шест минута. За сваки дан постоји разлика која се зове временско изједначење. Општина је добила таблицу и знаће сваки дан ту разлику", појаснио је Тадић.

Обрадовић је истакао да са професором Тадићем има одличну научну сарадњу и да је дошао на идеју да поставе сунчани сат у Власеници.

"Идеју је подржао начелник Власенице Мирослав Краљевић, а с обзиром на то да претендујемо да туризам буде једна од водећих привредних грана у нашој општини, сигурно је да ће и овај сат бити један од туристичких потенцијала", изјавио је Обрадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана