Жене “Аурорине” секције заинтересоване за ручне радиности

Срна
Жене “Аурорине” секције заинтересоване за ручне радиности

СОКОЛАЦ - Жене из Удружења грађана “Аурора” са Сокоца у сарадњи са Удружењем жена “Двије руке” из Источног Сарајева данашњом уводном радионицом ткања на мини-разбоју почињу вишемјесечну обуку израде рукотворина Сарајевско-романијског краја.

Предсједник Секције за друштвену активност жена Удружења грађана “Аурора” Љиљана Гајевић рекла је новинарима да је доста жена заинтересовано за овај вид едукације у изради предмета кућне радиности, у први мах од вуне, те да им се овом обуком испунила давнашња жеља за додатним усавршавањем.

Она је додала да су жене из ове секције заинтересоване за вез на одјевним предметима и за израду појасева од домаће вуне које на Романији има довољно.

Гајевићева је рекла да ће чланови “Аурорине” секције одабрати шта ће научити у наредном периоду на тродневним радионицама које ће бити организоване сваког мјесеца.

Жене ће се на наредним радионицама опредијелити за рад на свили, ткање пелерина, туника, шалова, за златовез и пуни вез, декупаж и израду украсних уникатних торбица.

Гајевићева је истакла да жене из “Ауроре” своје радове продају на изложбама и да дио средстава издвоје за себе, а дио за потребе секције у којој се окупљају.

Она је нагласила да су за овај пројекат добили пуну подршку општине Соколац, која им је обезбиједила просторије за одржавње едукативних радионица.

Предсједник Удружења “Двије руке” из Источног Сарајева Добрила Ашкрабић истакла је да је њен задатак на овим едукативним радионицама да жене окупљене у секцији обучи у изради премета од вуне, што је специфично за ово подручје.

Он је навела да су данас на мини-разбоју почеле са обуком израде уских трака од вуне, које су познате као појасеви или тканице, које могу имати своју препознатљивост и као аутохтони сувенир овога краја”.

Према њеним ријечима, циљ радионица је да се жене оспособе за израду неколико врста сувенира који би били могли бити комади тканице, комади веза и који би као такви представљали традицију и особеност овог краја.

Ашкрабићева је навела да ће током обуке радити оно за шта је више жена заинтересовано, од рада на свили, на стаклу, изради лутки у народној ношњи, те додала да је широк спектар у коме она може да помогне.

Она је истакла ће ове радионице трајати све док жене из “Аурорине” секције буду заиантересоване за овај вид обуке.

Секција за друштвену активност жена, у оквиру Удружења “Аурора” окупља око 50 жена, а основана је 1984. године на Сокоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана