Земљотрес у Загребу оставио без безбједног крова над главом породицу Гавриловић из Козарске Дубице

Милијана Латиновић
Земљотрес у Загребу оставио без безбједног крова над главом породицу Гавриловић из Козарске Дубице

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Подрхтавање тла у Загребу, које се осјетило широм Републике Српске, покренуло је клизиште у селу Кадин Јеловац код Козарске Дубице и без безбједног крова над главом оставило петочлану породицу Гавриловић, која је бјежећи из куће која се урушава склониште пронашла у пластенику.

У породици Гавриловић уз оца Марка, који је ратни војни инвалид и мајку Милијану одрастају четрнаестогодишња Валентина, дванаестогодишњи Владимир и седмогодишња Татјана.

Иза Марка и његове супруге су непроспаване ноћи, а и у данима који слиједе више времена ће, кажу, провести под ведрим небом него у трошној кући. Погледа упртог у небо, кажу, моле се само да не почне падати киша јер би то додатно погоршало ионако тешку ситуацију у овом домаћинству.

- Кућа је саграђена 1969. године и још прије десет година зидови су испуцали када се на мјесту гдје је саграђена покренуло клизиште. Животарили смо како смо знали и умјели, а ово што нас је задесило у недјељу ујутро погоршало је услове становања. Све је почело да се тресе, зидови су пуцали. Повикао сам само: “Дјецо, устајте”, и преко неког балкона смо побјегли напоље и склонили се у пластеник - испричао је Гавриловић за “Глас Српске”. Додао је да су неколико часова провели у пластенику страхујући да би се кућа могла срушити на њих ако се врате унутра.

- Дјецу смо у недјељу послијеподне одвели код моје сестре која станује четири километра од нас, а ми смо се вратили јер морамо бринути о стоци. Обишли смо их јуче, однијели им млијеко. Не знам шта да вам кажем, уплашени су, плачу, желе да иду кући с нама - кроз сузе је испричао Гавриловић.

Ова породица преживљава од 103 марке инвалиднине коју прима Гавриловић, а с обзиром на то да нису запослени, сију башту и узгајају стоку како би прехранили дјецу. Упркос недаћама које су га задесиле, Гавриловић је често помагао и своје мало дијелио са другима, а осим тога, 26 пута даривао је и крв. Да хуманост овог Козарчанина није заборављена доказују пријатељи и комшије које су се сјатиле око његове куће у жељи да помогну чим су чули шта им се догодило.

- Кумови и пријатељи из града понудили су нам смјештај. Захвалио сам им и објаснио да не можемо оставити домаћинство због стоке о којој морамо водити рачуна да бисмо имали од чега да живимо. Уздам се у своје пријатеље и хумане људе и увјерен сам да ће нам помоћи колико могу - рекао је Гавриловић.

Нова кућа

Начелник Козарске Дубице Раденко Рељић истиче да је одраније упознат са проблемима породице Гавриловић, те да је општина спремна да помогне у складу са својим могућностима.

- Њихова кућа је раније проглашена неусловном за становање. Због свега овога што се догодило, одобрили смо 7.000 марака за куповину грађевинског материјала. Имамо урађен пројекат за нову мању кућу коју бисмо им изградили на љето на некој парцели која није на клизишту. Уколико неко има празну кућу да им издају сада, општина је спремна да плати кирију - рекао је Рељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана