Жеља да служе отаџбини највећи сан

Милијана Латиновић
Жеља да служе отаџбини највећи сан

Бањалука - Жеља да обуку униформу и поносно служе отаџбини довела је нових 14 кадета из РС и БиХ пред врата Војне академије Универзитета одбране у Србији, који ће овог викенда стројевим кораком кренути у бољу будућност.

Челична војна дисциплина, храброст и част овим младићима и дјевојкама биће водиља на путу до остварења највећег сна, да се након четворогодишњег образовања са шапком на глави и чином официра поносно врате кући.

Прилику за усавршавање на једној од најцјењенијих установа у региону добили су након успјешно положеног пријемног испита, који је, осим изузетне физичке спремности, захтијевао познавање енглеског језика, математике и опште културе.

По узору на оца који је био официр Оружаних снага БиХ и пензионисан у чину пуковника, деветнаестогодишњи Данило Делић из Сокоца одлучио је да постане војно лице.

- Љубав према војсци, записана у генима, разлог је због којег сам уписао Војну академију, смјер пјешадија. Спремао сам се цијелу годину како бих се што боље показао на пријемном испиту - казао је Делић.

Поносан што је прешао прву степеницу на путу до циља о којем је маштао још као дјечак гледајући оца који сваког јутра поносно облачи униформу и успјешно извршава све задатке, са великим узбуђењем Делић ишчекује прва предавања и обуку на терену.

- Увјерен сам да ћу са Војне академије понијети богато знање и бити спреман да у сваком тренутку одговорим на изазове професије који ме очекују - рекао је Делић, нагласивши да ће дати све од себе да до зацртаног циља стигне у року и врати се да служи својој отаџбини.

Раме уз раме са мушким колегама на војни полигон кренуће и неколико дјевојака, међу којима је и Росана Максимовић из Шипова.

Љубав према униформи надјачала је ону према спортском дресу, па ће већ сутра ова деветнаестогодишњакиња копачке замијенити војничким чизмама.

- Завршила сам гимназију и без иједне дилеме одлучила да школовање наставим на Војној академији у Београду. Изабрала сам смјер војномашинско инжењерство. Одувијек ме је привлачила униформа, као и дисциплина и одговорност које се стичу само у војсци - рекла је Максимовићева.

Уз математику, која за њу никада није била баук, њена велика љубав је и фудбал и већ деценију постиже голове на фудбалским теренима.

- Многима је незамислив тај спој фудбала, математике и војске, а ја у свему томе видим посебну везу која ме испуњава и тјера да храбро корачам ка постављеном циљу - рекла је Максимовићева.

Иако припада њежнијем полу, спремна је, каже, да се ухвати у коштац са свим војничким изазовима који слиједе, једнако храбро и одлучно као и њене мушке колеге.

Историја Војне академије у Београду дуга је више од 160 година, а ова високошколска установа један је од стубова образовања у Србији.

Серија инспирација

Популарност Војне академије у Српској порасла је и због емитовања истоимене серије. То потврђује и Росана Максимовић, истичући да јој је серија дала још више повода да школовање настави у овој високошколској установи.

- Осим што са великим нестрпљењем ишчекујем одлазак на академију, радујем се и новој сезони серије, која би требало да се приказује већ на јесен - рекла је Максимовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана