Завршена реконструкција зграде Дервентског листа

ГС
Завршена реконструкција зграде Дервентског листа

Кроз програм прекограничне сарадње „Инер“, финансираног од стране Европске уније, реконструисана је зграда Дервентског листа, а та зграда и објекат ОШ „Никола Тесла“ добиле су нове котлове за гријање на пелет, чиме је побољшана енергетска ефикасност.

Укупна вриједност пројекта, у којем је учествовала и локална заједнца, је 180.000 КМ, нагласио је Славиша Јелисић из „ЛИР еволуције“.

– Овим пројектом зграда „Дервентског листа“ је добила нову фасаду и столарију, као и нови кров, захваљујући чему је прилично оштећени објекат сачуван и обновљен. И зграда „Дервентског листа“ је добила нови котао на пелет. Ово су само неки пројекти проводени у Дервенти, а урадили смо такође локалну типологију стамбених зграда, што ће помоћи унапређењу локалних приватних објеката, енергетске прегледе за 5 јавних објеката, припремили смо софтвер и низ тренинга о јачању свијести о значају кориштења обновљивих извора енергије, рекао је Јелисић.

Градоначелник Милорад Симић се захвалио партнерима из „ЛИР еволуције“ на подршци на пројекту у који је град Дервента уложио 80.000 КМ.

– Нажалост, скупштинска већина предвођена СДС-ом довела је у питање овај пројекат јер је поменута средства предвиђена Капиталним буџетом обрисала, иако су нашој локалној заједници већ била одобрена средства донатора. Мислим да у име града ипак требамо радити заједно за добро, рекао је Симић.

Директор ЈУ „Дервентски лист“ подсјетио је да је овај објекат грађен између 1905. и 1912. године, а да се ове године обиљежава 110 година од изласка првог броја дервентског недељника.

– Спасена и уређена зграда је најбољи поклон за овај јубилеј. Једини бољи поклон била би дозвола за рад „Радио Дервенте“ и мислим да ће то бити први наредни корак у развоју предузећа. Овим је објекат сачуван од опасности од пропадања и створени су бољи услови за рад редакције, истакао је Вјичић.

Ова донација веома је значајна због реконструкције која предстоји објекту ОШ „Никола Тесла“, истакао је директор школе Љубиша Ђурић.

– Школа је због земљотреса ван функције, али ће се нови котао уклопити у комплетну обнову зграде. Када се вратимо у нашу школу имаћемо гријање које ће бити много практичније и више еколошко, поручио је Ђурић.

Иначе, овај пројекат проводи се и у Хрватској и Црној Гори, а укупно је вриједан 1,1 милион евра, преносе Derventacafe.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана