Заштитити подручје "Дуга Њива" на Требави

Срна
Foto: Срна

МОДРИЧА- Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке покренуло је са општином Модрича иницијативу за проглашење заштићеног подручја природе "Дуга Њива" на Требави.

Предсједник Друштва за истраживање и заштиту биодиверзотета из Бањалуке Јовица Сјеничић рекао је да су у протеклом периоду обавили неколико активности на припреми поступка проглашења новог заштићеног подручја "Дуга Њива", на планини Требава, на граници Модриче и Добоја. Сјеничић је навео да су у Друштву од 2010. године повремено радили на прикупљању података о богатству врста, екосистема и осталим вриједностима овог подручја, а у посљедње вријеме обавили неколико неформалних разговора са представницима општине Модрича, Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, као и са представницима Српске православне цркве, како би био утврђен потенцијал и обим заинтерсованих страна за успостављање новог заштићеног подручја на територији Републике Српске.

"Мислимо да је ова идеја сазрела, а наишли смо на спремност и подршку општинске управе Модрича, која је изразила интересовање да партнерски спроводимо све активности, имајући у виду да се предложени обухват овог подручја од укупно 4.000 хектара налази већински на подручју општине Модрича", изјавио је Сјеничић.

Након запримљене иницијативе обављен је први састанак са представницима општине Модрича, којима су представљени основни кораци у овом поступку и усаглашени планови за наредни период, саопштено је из Друштва.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Модрича Бојана Курешевић изразила је интересовање за заједничко вођење овог поступка и представила планове општине на овом подручју, који могу бити реализовани заједно са овим пројектом.

"Подручје Дуга Њива има многе неистражене биолошке вриједности, центар је природе требавског краја, има посебну љепоту брдских пејзажа. Због географског положаја и надморске висине има значај као видиковац, раскршће старих путева и ваздушна бања, због чега има потенцијале као туристичка атракција овог краја", рекла је Курешевићева. Курешевићева је напоменула да је овај локалитет и центар духовности и културно-историјских вриједности ових крајева са манастиром Светог пророка Илије и неким археолошким локалитетима.

"Међутим, никад сва знања и потенцијали овог подручја нису систематски истражени, адекватно промовисани нити је подручје на основу тога проглашено правно заштићеним, иако за то постоји основа у Просторном плану, списку потенцијално заштићених подручја Шумарског факултета и Завода", изјавила је Курешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана