Заштићени остаци римског муниципијума у археолошком налазишту Скелани

К. Ћ.
Заштићени остаци римског муниципијума у археолошком налазишту Скелани

Сребреница - Заштитом откривених археолошких остатака римског муниципијума на локалитетима бившег задружног дома и Бранкова њива у Скеланима код Сребренице јуче је завршено истраживање планирано за ову годину.

Директор Археолошког музеја "Римски муниципијум - Скелани" Свјетлана Марковић је подсјетила да је наставак истраживања, која су почела 2008. године, омогућило Министарство просвјете и културе РС, обезбиједивши 90.800 марака.

- Откривени остаци из римског доба заштићени су у складу с прописима и уз надзор стручног представника Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Љубице Срдић. Оба археолошка локалитета заштићена су геотекстилом и пијеском - рекла је Марковићева.

Она је најавила да ће на прољеће почети наткривање остатака римског града, гдје су раније откривени добро очувани и јединствени подни мозаици површине 140 метара квадратних. Амбасада Њемачке у БиХ је за тај пројекат обезбиједила 60.000 евра.

Марковићева је подсјетила да се током овогодишњих истраживања дошло до остатака старије зграде, која је подвучена под раније откривене остатке римске грађевине на локалитету бившег задружног дома. На локалитету Бранкова њива на обали Дрине откривени су археолошки остаци из праисторијског, римског и раног средњовјековног доба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана