Захваљујући Еразмус програму уз знање стекли и пријатеље за цијели живот

Јована Ивановић
Захваљујући Еразмус програму уз знање стекли и пријатеље за цијели живот

БАЊАЛУКА - Путовања су најбољи начин за упознавање различитих култура, језика и погледа на свијет, а то су на властитом примјеру научили студенти бањалучког Универзитета који су захваљујући Еразмус програму размјене студената у европским метрополама боравили и до пет мјесеци.

 

Једна од њих јесте студенткиња италијанског језика на Филолошком факултету Ања Стојаковић која је за “Глас Српске” открила како јој је размјена пружила прилику да студира на венецијанском Универзитету и тиме оствари свој сан.

- Одувијек сам имала жељу да живим и студирам у иностранству, а након што сам завољела италијански језик појам иностранства за мене постаје Италија. Уписала сам Филолошки факултет, јер сам знала за њихову сарадњу са универзитетима у Италији и да је то прилика за остварење моје жеље - прича нам Стојаковићева.

Путовања, разонода и стицање знања само су неке од могућности које пружа размјена.

- Најважнија ствар коју млади могу да стекну током размјене јесу везе и пријатељи за цијели живот. На почетку студирања Сара Секуловић из Требиња ми је била само колегиница, а након што смо у Италији заједно провеле пет  мјесеци, постала је особа са којом се чујем сваки дан - прича Стојаковићева.

Студенткиње француског језика и књижевности Мишела Шушић и Миљана Вуковић, након што су се у септембру прошле године пријавиле за размјену нису ни сањале да ће живот на сјеверу Француске, у градићу Поатје, бити поприлично тежак, али ствари су се временом ипак посложиле.

- Током пет мјесеци имале смо прилику да живимо и студирамо у овом граду, а живот у њему значи и суочавање са бројним потешкоћама. Првих неколико седмица по доласку је било прилично тешко, али смо се брзо снашле и уклопиле у нову средину - прича нам Вуковићева.

Шушићева додаје да су заједно рјешавале све проблеме и временом научиле да живе у француској средини.

- Са собом носимо дивно искуство које ћемо засигурно памтити цијели живот - рекла је за “Глас” Шушићева.

Другачији начин студирања омогућио им је да стекну нова сазнања која, како кажу углас, нису имале прилику видјети на бањалучком Универзитету.

- Студирање у Француској значи много нових и иновативних приступа предавању и вјежбама, а можда најбитније од свега јесте то што смо пратиле предмете са којима се нисмо раније сусретале - прича Шушићева.

Са чарима Француске имала се прилику упознати и студенткиња француског језика Вероника Тривунић која каже да су је у тој земљи добро прихватили, а да се она и добро снашла, посебно у путовањима широм земље кроасана.

- Како је вријеме пролазило и како смо откриле све што Поатје може да понуди одлучиле смо да посјетимо још неке градове у Француској и да нађемо јефтин лет до Шпаније те посјетимо Барселону - прича Вероника.

Прилика

Студент међународних односа Тарик Азиз, који је у Бањалуци на размјени захваљујући сарадњи бањалучког и Универзитета Ка Фоскари џ Италији, за “Глас” каже да Бањалука пружа лијеп живот за свакога, а природа и људи су инспиративни.

- Мој боравак овдје веома је комфоран и захваљујем свима који су ми то омогућили, посебно Универзитету у Бањалуци - рекао Азиз, који је рођен у Пакистану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана