Захваљујући Драгославу Шинику из Градишке многа дјеца добила медикаменте из иностранства: Хуманошћу крчи пут до лијека

Јана Кезић
Захваљујући Драгославу Шинику из Градишке многа дјеца добила медикаменте из иностранства: Хуманошћу крчи пут до лијека

ГРАДИШКА - Никада нисам поставио питање колико неко има година, које је националности нити у којем граду живи, лијек је лијек и свима треба помоћи да што брже дође до њега, јер то свако заслужује.

Овим ријечима за “Глас Српске” причу о свом хуманом раду започиње Драгослав Шиник из Градишке, који је са својих 47 година живота измамио осмијехе на многа забринута лици, која су у њему пронашла наду која их је гурала напријед и када су можда помислили да нема излаза.

Поводом обиљежавања 30 година постојања РС и прославе Дана Републике, предсједница Српске Жељка Цвијановић уручила је одликовања и признања заслужним институцијама и појединцима, међу којима је и Шиник коме је уручена Медаља заслуга за народ.

Наиме, у јеку пандемије вируса корона овај хуманитарац се ставио 24 часа на располагање породицама које имају дјецу са сметњама у развоју и покренуо акцију набавке и дистрибуције лијекова којих нема у БиХ, а десна рука су му били возачи камиона и пријатељи широм региона и Европе.

- Ово одликовање ме веома обрадовало и морам признати да сам био изненађен, јер ја ово што радим, радим од срца. И сам сам отац дјетета са церебралном парализом и врло добро знам шта значи када дијете нема лијек и трудим се да изађем сваком у сусрет - рекао је за “Глас Српске” Шиник. Тим поводом, како каже, искористио је прилику да позове све из надлежних институција да се потруде да он има што мање посла.

- Моја крајња жеља и циљ јесте то да што више лијекова који требају нашој дјеци буду доступни тамо гдје требају бити а то је у апотекама - рекао је Шиник, који је и предсједник градишког Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима. Како је истакао, разна познанства су помогла да се сва  прича у вези с достављањем лијекова који нису доступни на тржишту БиХ и реализује, те да дођу у руке оних којима су пријеко потребни. Објаснио је да појединих лијекова у нашим апотекама није било ни прије пандемије, те да су преко разних веза и познанстава направили својеврсне пунктове у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији преко којих су лијекови стизали до Градишке гдје их је он преузимао.

- На хиљаде лијекова је стигло и ми смо то бесплатно достављали на адресе - рекао је Шиник. Страха како каже нема, јер када од неког лијека зависи нечији живот, онда се нема времена размишљати о посљедицама.

- Највише, па чак у 90 одсто случајева траже се лијекови намијењени дјеци с епилепсијом, али било је ситуација када су се обраћали и родитељи Савеза за ријетке болести - рекао је Шиник.

Некада цијене медикамената, како истиче, иду и до хиљаде марака, па када се једва пронађу у иностранству онда се накнадно рефундирају.

- Свако иде на то да што прије дјетету нађе лијек, да почне с терапијом и сналазите се на све начине, а тек касније размишљате о новцу и како да се то врати. Али хвала Богу има хуманих и добрих људи који нам изађу у сусрет, поготово када су неки већи износи, јер нам позајме новац док не дође рефундација - истиче Шиник.

Осјећај када некоме помогнете, како каже, ријечима се описати не може, а довољно је само поглед на родитеље чије је дијете добило лијек и све буде јасно. Овај хуманитарац истиче да је поносан на своју Градишку, јер свако мало дође до одређене хуманитарне акције, попут оне “Дебели и мршави” у којој је играњем ревијалне куглашке утакмице прикупљено 610 марака.

- Уколико ово неко прочита, чује, види а да има потребу за своје дијете за било који лијек, 066/169-875 је мој број телефона и слободно 24 сата нека ми се јави и покушаћу помоћи - казао Шиник, додајући да свакодневно добија позиве из свих дијелова БиХ.

Побједа

Драгослав Шиник каже да је наше подручје такво да ће увијек бити хуманитарних акција и људи који ће помоћи, али биће и оних ће увијек сматрати да је неко други крив и да неко други треба да ријеши проблем.

-  По мени увијек ће побиједити добро јер још нисам имао ситуацију да је неком дјетету требао лијек, без обзира колико кошта а да се у року од неколико сати тај проблем није ријешио и да лијек није набаљен - рекао Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана