Заборак, некада најживља мјесна заједница у Чајничу, данас пуст: Цијела школа један ђак

С. М.
Заборак, некада најживља мјесна заједница у Чајничу, данас пуст: Цијела школа један ђак

ЧАЈНИЧЕ - Просторно гледано, Заборак је далеко највећа мјесна заједница у општини Чајниче, а од свега што је некада ту радило, на ногама је остала само црква и основна школа, али са једним ђаком.

Некада је ту била пошта, матични уред, велика продавница мјешовите робе, бифе за попити чашицу домаће мученице и праву домаћу кафу. Имао је Заборак и салу за политичко, друштвено и културно окупљање и игранке омладине, зграду полиције а у “златно доба” дуго година радила је и вуновлачара, пекара, ковачница, сточна пијаца. Једно вријеме овдје је било и сједиште пољопривредног добра “Слога”, присјећају се старији житељи Заборка на којима је и остао цијели овај крај. Ту је и амбуланта са пред пензију једном медицинском сестром. Кад она пође у заслужену пензију, вјероватно, кажу слиједи кључ у браву и амбуланти. Доктор и свештеник, причају Заборчани, долазе само на позив, најчешће да утврде смрт и очитају опијело умрлим. Основна школа некада је под свој кров склањала и до 700 ученика из бројних околних села. Данас у овој школи основно знање стиче само Драгица Рацковић која похађа четврти разред основне школе.

Због ње, сваког дана, осим суботе и недјеље, долази учитељ Никола Чокорило, а већ почетком наредне школске године и она ће школским аутобусом у Чајниче. Са Драгицом ће, након што замандали врата школе и велике спортске дворане какве нема на далеко, поћи и домар Радош Ћеха.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана