За стипендије дјеци бораца у Градишкој 13.000 КМ

Срна
За стипендије дјеци бораца у Градишкој 13.000 КМ

ГРАДИШКА - Градска Борачка организација Градишка и локална Фондација "Солидарност" ове године ће у оквиру Програма помоћи борачким категоријама издвојити 13.000 КМ за стипендирање дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

Уговори о стипендирању 10 ученика средњих школа и пет студената потписани су данас у просторијама Борачке организације у Градишци.

Предсједник градске Борачке организације Милован Гагић, који је и руководилац Фондације "Солидарност", навео је да ће у наредних 10 мјесеци средњошколци добијати по 80 КМ, а студенти по 100 КМ стипендије.

Гагић је рекао да је ово 11. година да градска Борачка организација и Фондација "Солидарност" у сарадњи са Градском управом Градишка додјељују стипендије из Програма помоћи борачким категоријама, у оквиру којег додјељују и помоћи за лијечење и куповину огревног дрвета борачким категоријама.

"Пракса у посљедње двије године је да се додјељују стипендије за ученике средњих школа и студенте. Борачка организација је свјесна да борци старе, а њихова дјеца одрастају и тако мијења и прилагођава свој програм помоћи тренутним потребама", навео је Гагић.

Он је истакао да су у почетку додјељивали 10 стипендија, те су сваке године настојали да број стипендиста буде већи.

"Надам се да ће и стипендије наредне године бити веће, с обзиром на то да имамо договор са Градском управом и градоначелником /Зораном Аџићем/ да се обезбиједи више средстава за ове намјене", рекао је Гагић.

Гагић је навео да Градска борачка организација Градишка има два правца дјеловања - помагање борачкој популацији и промовисање бораца Републике Српске.

"Први правац дјеловања реализује се кроз поменути програм који се усваја сваке године и за који се средства прикупљају од Градске управе, борачких чланарина и инвалиднина, те донација. Тренутно радимо попис борачких категорија како би имали стварну слику коме је помоћ најпотребнија", рекао је Гагић.

Он је истакао да Градска управа за реализацију Програма помоћи борачким категоријема годишње издваја 20.000 КМ, градска Борачка организација 10.000, а Фондација "Солидарност" обезбиједи 22.000 КМ.

"То су основна средства помоћи у износу од 52.000 КМ, али током године Градска управа издваја и додатна средства за одређене пројекте намијењене борачкој популацији, а и донатори учествују у већим акцијама помагања борцима, па се прикупи и додијели много више средстава за разне помоћи", појаснио је Гагић.

Гагић је истакао да су у Борачкој организацији свјесни стања да након 24 године од краја рата блиједи слика о војнику и борцу који је стварао Републику Српску, због чега планирају да за ученике организују историјски час на знаменитим мјестима на подручју Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана