За 20 година бринули се за 33 дјеце

Срна
Foto: Илустрација

НОВИ ГРАД- У двије хранитељске породице чији рад надзире Центар за социјални рад, а подржава општина Нови Град, у протеклих 20 година било је смјештено 33 дјеце.

Све је почело као пројекат социјално-педагошке животне заједнице са породицама Десница и Крнетић, које су и данас хранитељске.

Заједно са дјецом коју су удомљавали, у кући су одрастала и њихова дјеца.

Са супругом Душком, Ружица Десница се за ово вријеме бринула о 22 дјеце, међу којима је и двоје тренутно смјештених у ову породицу.

"Имала сам велику жељу да радим са дјецом. Ишли смо на семинаре да се припремимо. Дијете треба да прихвати породицу и породица дијете", каже Десница.

Она истиче да је долазак дјетета у породицу велики догађај, јер хранитељи знају да су помогли, а најтежи тренутак кад дијете одлази.

"Срећни смо кад успијемо спасити дијете, а кад одлазе онда су ту сузе и бол", наводи је Ружица.

Она указује да их младић који је прошле године напустио хранитељску породицу и запослен је у иностранству редовно посјећује, те да се за све савјете и помоћ и даље њима обраћа.

Ружица наглашава да је најмлађе дијете о којем се бринула имало 16 мјесеци.

"Сваки њихов успјех ме радује, то је и мој успјех. Ми се заједно смијемо и заједно плачемо", каже она.

У породици Крнетић, Миља и Милан протеклих година бринули су се о 11 дјеце, а четворо је још код њих.

"За ово је потребна велика љубав, воља и стрпљење. Велика ми је награда кад су срећни поред мене", каже Миља.

Она наводи да је, с обзиром на то да дјеца долазе из породица гдје има проблема, потребно од неколико мјесеци до годину дана да се адаптирају.

"Имали смо дијете које је код нас било одмах након рођења, са 19 дана. Код нас је остало 20 мјесеци, а након тога је усвојено", прича она.

Миља каже да је од 11 дјеце о којој се бринула једно усвојено, четворо запослено, једно похађа факултет, а једно је враћено у породицу, док се о четворо још брине.

Ружица и Миља наглашавају да су се према дјеци о којој су се бринули односили као према својој и током боравка у хранитељској породици, али и након тога.

Обје породице се надају да ће ову праксу у Новом Граду наставити млађе генерације.

Њихова порука свима који о томе размишљају јесте да се не боје и да се упусте у ово искуство, те да ће им сав труд бити награђен кроз срећни осмијех дјетета.

Дјеца смјештена у ове двије хранитељске породице похађају наставу и, уколико покажу интересовање, и ваннаставне активности.

Будући да су хранитељске породице смјештене у кућама изграђеним на почетку пројекта у насељу Млакве, дјеца из обје породице могу се заједно играти и дружити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана