“Вучја стопа” походи алпске врхове

Радмила Ђевић
“Вучја стопа” походи алпске врхове

Фоча - Чланови Планинарско-спелеолошког друштва “Вучја стопа” упутили су се у суботу из Фоче на поход на највиши планински масив у Европи, у намјери да освоје преостале захтјевне врхове алпског региона.

Шесточлана екипа, коју чине Владимир Смрекић, Огњен Матовић, Младен Матовић, Миланко Вуковић, Игор Рашевић и Марко Иконић, у свом новом походу планира да освоји словеначки Јаловец на 2.645 метара надморске висине, аустријски Гросглокнер на 3.798 метара надморске висине, један од најљепших врхова Алпи, а потом њемачки атрактивни Цугшпиц на 2.962 метра изнад мора.

Након што су претходних година у свој планинарски дневник уписали успоне на највиши врх Јулијских Алпа и Словеније - Триглав, на 3.862 метара, затим врх Алпа Мон Блан, висок 4.810 метара, највиши врх Италије Гранд Парадизо, који се налази на 4.061 метар изнад мора, те швајцарске врхове Брајтхорн и Матерхорн, фочанским заљубљеницима у природу и планинарење преостало је још неколико планинских врхова како би заокружили причу звану “алпска формација”.

Потпредсједник друштва Владимир Смрекић каже да је шесторка психофизички спремна за ту захтјевну руту.

- Први наш циљ је словеначки Јаловец, заштитно лице планина Словеније, како га популарно називају планинари. Након тога се селимо у Тиролске Алпе, ту ћемо остати неких два до три дана и покорити Гросглокнер, највиши врх Аустрије и један од најљепших предјела Алпа, да бисмо се спремно упустили у освајање највишег врха Њемачке, Цугшпиц. Ово нам је већ четврта година узастопно да идемо на Алпе, а преостали су нам само Аустрија и Њемачка како бисмо комплетирали све земље Европе кроз које се протеже овај планински масив - испричао је Смрекић.

Међу планинарима ове године нашао се и студент шесте године медицине у Фочи, Бијељинац Марко Иконић.

- Активан сам члан “Вучје стопе”, а за све ово опредијелио сам се из велике љубави према планинарењу и природи. Први пут походим Алпе, спреман сам, челична воља и љубав су пресудни - рекао је Иконић.

Да би заокружили изазовну авантуру, младим планинарима биће потребно десетак дана, под условом да их послуже временске прилике. Осим што пружа јединствен доживљај, поход на Алпе представља захтјевну активност за коју је потребан висок ниво психофизичке спремности, искуство, знање и квалитетна опрема, како би се успјешно превазишле алпске стрмине.

- Неопходно је посједовати добру опрему прилагођену тим условима, с обзиром на то да је ријеч о екстремним врховима, временске прилике се мијењају и никада се не зна какве ће бити. Деси се да се промијене четири годишња доба у дану. Без знања, технике и искуства не треба кретати, али ми се годину дана припремамо за ово. Искуство и правилна аклиматизација су кључни за овакве походе - каже предсједник “Вучје стопе” Огњен Матовић.

Свјесни су да је у екстремним условима великих висина много тога у надлежности планине, а не планинара. Претходно искуство које носе са Алпа добро их је научило да поштују правила планине и чињеницу да је човјек у односу на природне силе и феномене немоћан и мали.

- Ипак, емоција која вас преплави када освојите те врхове је непоновљива, све недоумице које имате до тада нестану, једноставно, то је моменат у којем човјек надјача самог себе. Нама су и даље најузбудљивији остали Мон Блан и Матерхорн, страшни удари вјетра, снијег, колоне људи који се враћају, ход по ивици стијена, али моменат када сте на врху, као да сте на врху свијета - причају планинари.

Подршка

Члановима “Вучје стопе” новчану и другу подршку и ове године пружили су Министарство породице, омладине и спорта РС, општина Фоча и бројни локални предузетници.

- Свестрану подршку увијек нам пружају и чланови нашег друштва - рекла је шесторка пред полазак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана