Вода до сваког засада малине у Братунцу

Крстина Ћирковић
Вода до сваког засада малине у Братунцу

Братунац - Милион марака биће обезбијеђено за проширење мреже новоизграђеног система за наводњавање у Братунцу, који је пуштен у рад прије два мјесеца, а тиме ће вода доћи до сваког засада малине и купине на подручју општине.

Најавио је то јуче начелник Братунца Недељко Млађеновић, истакавши да је општина добила сагласност за тај пројекат.

- Са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Свјетске банке договорено је да се набави потребна количина материјала, опрема и машине, како бисмо, у сарадњи са расадником  и градским водоводом, проширили мрежу у наредна два мјесеца - рекао је Млађеновић.

Истичући потребу да се прошири секундарна мрежа, он је подсјетио да је систем за наводњавање пројектован прије неколико година, када је на подручју општине малином било засађено око 450 хектара површина.

- Од тада су проширени засади на још стотину хектара. Циљ нам је да пољопривредним произвођачима који се баве малинарством, осим садног материјала, обезбиједимо и квалитетно наводњавање, како би могли да остварују приход од свог рада - рекао је Млађеновић.

Произвођачи малине у Братунцу истичу да је на подручју ове општине урађено много, када је ријеч о развоју малинарства, али да су многи одустали од тог посла због ниске откупне цијене, посебно прошлогодишње, када су откупљивачи за  килограм овог воћа плаћали 1,5 марака.

- Малину узгајам скоро 20 година. Тренутно имам засад површине око 2,5 дунума и не очекујем добар принос јер због недостатка новца нисам био у могућности да примијеним све мјере заштите - рекао је Недељко Ђукановић из Кравице, истичући да су малинари у неповољној ситуацији због  временских прилика зимус и овог прољећа.

Милка Марјановић из Братунца почела је да се бави узгојем малине прије три године. Формирала је, каже, засад на површини од два дунума.

- Много смо уложили у тај посао, али нисмо остварили добар принос. Сада смо добили систем за наводњавање, а очекујемо да ће ове године бити и виша цијена од прошлогодишње - каже Марјановићева.

Произвођачи из Братунца истичу да је цијена малине нижа од 2,5 марака по килограму неприхватљива. Откупљивачи још нису утврдили цијену овогодишњег рода, али је власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић прије неколико дана изјавио да је аконтативна цијена 2,2 марке, уз могућност раста цијене.

Изградњу система за наводњавање у Братунцу, вриједног око 9,5 милиона марака, финансирала је Влада РС у сарадњи са Свјетском банком и општином.

Огледни полигон

Општина Братунац купила је прије четири године земљиште у мјесној заједници Кравица, гдје је изграђена инфраструктура и формиран расадник малине на површини од пет хектара.

- У расаднику се годишње произведе око милион садница малине. На овом локалитету ћемо, с циљем побољшања квалитета малине, урадити огледни полигон на којем ћемо, уз надзор стручњака, испитивати шест типова наводњавања и њихов утицај на малину - рекла је директорица предузећа “Малина Братунац”, које управља расадником, Марина Јовановић. У расаднику ће, према њеним ријечима, бити организована манифестација “Дани поља”, током које ће бити презентовати резултати програма који ће се спроводити  од овог прољећа до краја 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана