Власеница: Планиран упис 120 ученика, у понуди два нова занимања

Срна
Власеница: Планиран упис 120 ученика, у понуди два нова занимања

ВЛАСЕНИЦА - Јунски уписни рок у Средњошколском центру “Милорад Влачић” у Власеници почеће у понедјељак, 14. јуна, а у пет одјељења планирано је да буде уписано 120 ученика.

Ученици ће моћи да упишу два нова занимања - пословно-информатички техничар и бравар–заваривач, а ту су и даље гимназија, смјерови фармацеутски техничар, физиотерапеутски техничар, те комбиновано одјељење у оквиру трећег степена за занимања која су дефицитарна.

Директор Средњошколског центра Пајисија Петровић појаснио је да су у питању занимања за која су ученици у анкетама показали интересовање, а то су, осим бравар-заваривач и механичар гријне и расхладне технике.

Петровић је рекао Срни да су из Министарства просвјете и културе Републике Српске добили информацију да ће ученици који одаберу смјер бравар-заваривач добијати мјесечну стипендију од 100 КМ јер је то занимање дефицитарно, а веома перспективно.

“Наш Средњошколски центар има одличне услове за извођење наставе на овом смјеру, а један од њих је и савремено опремљена радионица и стручан наставни кадар”, навео је Петровић.

Он је истакао да власенички Средњошколски центар ради и на осавремењавању наставе, па уколико се настава од септембра буде одвијала у учионицама средњошколце ће дочекати СТЕМ лабораторија.

“Министарство просвјете и културе Републике Српске нас је номиновало организацији жСпасимо дјецуж па смо добили опрему вриједну 21.500 КМ, попут паметне табле, 3Д штампача и другог материјала”, навео је Петровић.

Петровић је напоменуо да од ове школске године имају организован сопствени превоз ученика из Тишче, Шековића, Милића и Хан Пијеска, а имаће обезбијеђене и бесплатне уџбенике за стручне предмете.

Из Средњошколског центра су истакли да су се захваљујући комбинацији одличних услова за извођење наставе, стручан наставни кадар и савремена опрема за наставне и ваннаставне активности позиционирали на мапи успјешних и ван граница региона.

Власенички ученици остварили су запажене резултате на регионалним и балканским смотрама знања. Посебно су значајни злато и бронза на Географској олимпијади Средње, Јужне и Југоисточне Европе у Београду.

Млади географи су, захваљујући професору Драгану Илићу, стигли и до Свјетске географске олимпијаде у Хонг Конгу, а власенички просвјетари су добитници Светосавске награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана