Владимиру Куваљи почасни знак Россотрудничества за пријатељство

Срна
Foto: гс

БЕОГРАД- Указом Федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу (Россотрудничество) предсједник Балканске бициклистичке уније Владимир Куваља одликован је почасним знаком "За пријатељство и сарадњу".

Као директор Свјетског првенства Међународне бициклистичке организације у бициклизму, одржаног од 6. до 10. октобра у Источном Сарајеву, Куваља је након побједе руске бициклисткиње Марине Летаеве донио одлуку да се пусти химна Русије, упркос санкцијама које је Свјетска антидопинг агенција увела против руског спорта.

Куваља је своју одлуку образложио принципима спортске етике, рекавши да је највиша награда за побједника такмичења прилика да на највишем степенику постоља слуша химну и види заставу своје државе, саопштено је из Руског дома у Београду, гдје се налази Представништво Россотрудничества, које је Куваља данас посјетио.

У саопштењу се подсјећа да је Куваља изјавио да воли Русију и да су санкције против руског спорта уведене "на основу неспортских критеријума".

Упркос пријетњама да ће организације на чијем је челу остати без лиценце за организовање међународних догађаја, Куваља је одбио приједлог Међународне бициклистичке федерације да се извини за свој поступак.

Куваља је данас посјетио Руски дом у Београду, Представништво Россотруничества у Србији, гдје су му запослени изразили искрену захвалност на храбром гесту и великој подршци руском спорту.

Награда ће званично бити уручена у децембру, када одликовање буде достављено у Србију.

Владимир Куваља је југословенски и бициклиста из БиХ, спортски менаџер, првак Југославије у бициклизму 1993, 1994. и 1996. године, првак БиХ 2012. године, а од 2016. године је предсједник Балканске бициклистичке уније.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана