Влада у општину Теслић уложила више од 50 милиона КМ

Срна
Влада у општину Теслић уложила више од 50 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске је од 2006. године у општину Теслић уложила више од 50 милиона КМ, по различитим основама из Развојног програма и Буџета Републике, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке у ову општину је пласирано још око 40 милиона КМ.

За пројекте који се реализују на подручју општине Теслић само у прошлој години Влада је издвојила 1,4 милиона КМ, а средства су уложена у унапређење путне инфраструктуре, реконструкцију и санацију основних школа, те суфинансирање изградње водовода у Мјесној заједници Младиковине.

Планирана инвестиција у оквиру пројекта “Водовод и канализација” у овој општини износи око 17 милиона КМ, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу с циљем објективног и истинитог информисања јавности у вези са наводима о улагањима Владе Републике Српске у општину Теслић, које је изнио начелник Милан Милићевић.

Из средстава економско-социјалне комоненте Развојног програма Републике Српске током претходног периода општини Теслић је одобрено око 4,1 милион КМ.

Најважнији пројекти у оквиру ове компоненте су изградња спортске дворане, сала за физичко васпитање у основним школама “Иво Андрић” и “Стеван Душанић”, те адаптација школске зграде Основне школе “Иво Андрић”.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју општине Теслић, Влада је уложила око 4,5 милиона КМ. Захваљујући тим средствима, стамбено су збринуте 363 породице, од чега 60 породица изградњом станова, а неповратна новчана средства добиле су 303 породице.

У пројекте запошљавања од 2007. године уложено је око 1,5 милиона КМ, а запослено око 400 лица.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање лица са инвалидитетом од 2006. године запослено је њих 16, што је Фонд финансирао са око 40.000 КМ.

Влада Републике Српске је за социјално збрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла издвојила око 1,7 милиона КМ, а збринуто је 1.236 радника из три предузећа.

Као помоћ након катастрофалних поплава 2014. године, кроз Фонд солидарности поплављеном становништву и пољопривредницима, те буџету општине Теслић, упућена је помоћ у износу од око 150.000 КМ.

Влада Реппублике Српске је у општини Теслић уложила знатна средства и у област пољопривреде. Од 2006. године кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложила је око 21,2 милиона КМ.

Није изостала ни подршка привреди, а од 2006. године у те сврхе издвојено је око 7,5 милиона КМ, прије свега за подстицај извозно оријентисаним предузећима и за подстицај запошљавању, наводи се у саопштењу.

У изградњу, реконструкцију и опремање школских објеката у Теслићу од 2006. године издвојено је око 2,3 милиона КМ.

Када је ријеч о инвестицијама у енергетици, на подручју ове локалне заједнице изграђено је шест малих хидроелектрана вриједности од око пет милиона КМ.

Влада Републике Српске у општини Теслић континуирано улаже и у реконструкцију здравствених установа и адаптацију амбуланти породичне медицине, те набавку медицинске опреме, а у ту сврху од 2006. године уложено је око 750.000 КМ.

За реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путева на подручју општине Теслић издвојено је око 7,2 милиона КМ.

Од 2006. године издвојено је више од 4,3 милиона КМ за пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка и алтернативног смјештаја за избјегла и расељена лица у општини Теслић.

Влада Републике Српске наставиће и у наредном периоду да помаже реализацију различитих инфраструктурних пројеката од значаја за грађане општине Теслић, као и развојне пројекте у другим општинама и градовима у Републици Српској.

Влада Републике Српске, наводи се у саопштењу, чврсто је опредијељена за равномјеран развој свих крајева Републике Српске и једнако одговорно односи се према развоју свих локалних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана