Вјерници рашчистили пут до манастира Возућица

Срна
Вјерници рашчистили пут до манастира Возућица

ПЕТРОВО - Око 40 људи учествовало је у акцији чишћења макадамског пута који води до средњовјековног манастира Свете тројице - Возућица у ФБиХ, задужбине краља Драгутина Немањића.

На ову акцију у Возућу, осим малобројних повратника, стигли су Возућани који данас живе у разним крајевима Српске - Добоју, Дервенти, Модричи, али и из Брчког и Београда.

- Потрудили смо се да очистимо око пута, раскрчили смо растиње и грање. Носили смо свој алат. Прошла је и машина грејдер. Жеља нам је била да уредимо овај макадамски пут за све који долазе нашој светињи манастиру Возућица који нас сваке године окупља - рекао је Драгиша Пашалић, који је дошао из Дервенте, а поријеклом је из Возуће.

Масовно страдање Возућана се догодило од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса тзв. Армије БиХ и одреда Ел муџахедин, те НАТО бомбардовања, потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана