Вјера и машта уткане у рукотворине протинице Јелицe Танацковић из Угљевика ФОТО

Јана Кезић
Вјера и машта уткане у рукотворине протинице Јелицe Танацковић из Угљевика ФОТО

УГЉЕВИК - Поучена искуством да је израда ручних радова одлична за концентрацију, али и опуштање, протиница Јелица Танацковић из Угљевика одлучила је да окупи групу парохијанки при храму Светог Сисоја, гдје уз машту вриједне руке ових жена идеје претварају у стварност.

Кроз историју ручни радови били су дјелатност којом су се жене бавиле у паузама од кућанских послова, али данас је то мало другачије.  

Танацковићева је за "Глас Српске" испричала да су након експропријације цркве Свете Петке у Старом Угљевику, за потребе рудника и термоелектране, парохијани остали без богослужбеног простора, што је свима тешко пало.

- Благословом тадашњег епископа Хризостома, а на приједлог мјесног свештеника протојереја-ставрофора Душка Танацковића и мјештана, одлучено је да се направи богомоља посвећена Светом Сисоји, великом заштитнику дјеце. Неколико година касније родила се и идеја да се ту парохијанке окупљају и да израђујемо ручне радове - испричала је Танацковићева.

Лани је захваљујући Туристичкој организацији општине Угљевик, прича она, храм ушао у мрежу туристичких дестинација Српске, али и БиХ.

- Захваљујући томе схватила сам да не би било лоше да моје парохијанке своје производе продају у црквеној продавници, како туристима тако и за наше потребе - испричала је Танацковићева.

Храм гдје и одржавају радионице налази се на платоу са којег се види равна Семберија, Бијељина, планина Мајевица, а једним дијелом чак и Србија, које су вјечна инспирација.

- Тренутно нас је 14 жена и могу да се похвалим да смо генерацијски различите, од дјевојака па до оних који газе шесту деценију живота. Без обзира што смо и различитог занимањима, све се слажемо - казала је она. Према њеним ријечима, у црквеној продавници могу се купити мелеми, биљна уља, домаћи сапуни, чајеви, плетене корпе за крснице, ликери, магнети, сетови за славе, крштења и вјенчања, али и бројанице, бојанке, те дјечији молитвеници.

- Све је наших руку дјело, а посебно ми је драго што је црква овим женама омогућила и да зараде који динар у ова тешка времена - казала је протиница и истакла да је организовала и радионицу за израду сапуна.

Не баве се све парохијанке производњом, али пружају подршку у виду позајмљивања експоната и спремања хране за сајмове.

- Поносна сам што смо велики посао урадили од првог састанка који је био почетком фебруара па до данас. Парохијанке сам такође наговорила да своје производе продају и ван цркве, те да отворе своје странице на друштвеним мрежама - каже она, додајући да су задовољне продајом.

Парохијанке при храму Светог Сисоја кажу да се ништа не може упоредити са осјећајем задовољства, као када се нешто направи властитим рукама.

- Радионице ме заиста испуњавају јер сам неко ко воли цркву, а увијек се лијепо дружимо и научимо нешто ново - казала је Боса Максимовић која израђује "Звончица" сапуне.

Божана Спасојевић као најстарија чланица парохијанске групе каже да је задужена за припремање традиционалне хране.

- Увијек сам била за дружење и окупљање, поготово жена на селу јер оне немају прилику да се често састају и излазе у град, па смо захвални нашој протиници што нас је окупила. Заиста уживам на сваком дружењу - казала је Спасојевићева, додајући да је заговорник здраве хране и старих рецепата.

Сајмови

Јелица Танацковић каже да су њихови производи били запажени и на Сајму туризма и гастрокултуре "Бијељина-турист 2022" у Бијељини.

- Пред нама је још сајмова, а иде нам и слава храма Св. Сисоја, 19. јула. Осим тога, ускоро би требало да добијемо одобрење за продају матичног сока од ароније. Идеја и циљева не мањка, па ако Господ допусти они ће бити и остварени - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана