Вишковић у Новом Горажду: Влада ће подржати даљи развој општине

Срна
Foto: Срна

НОВО ГОРАЖДЕ- Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је вечерас у Новом Горажду да је та локална заједница успјела да превазиђе све потешкоће са којима се суочавала посљедњих шест година и да је сада у позицији да размишља о новим пројектима, за шта има подршку Владе Српске.

Вишковић је, након састанка са начелником општине Милом Петковић, изразио задовољство што је ова локална заједница успјела да измири сва дуговања која су затечена када је локално руководство преузело дужност 2016. године.

Предсједник Владе Српске је подсјетио да је у Новом Горажду до почетка ове године било проблема и са скупштинском већином, али да је то сада превазиђено, те оцијенио да је општина тек сада у позицији да размишља о новим пројектима и свему ономе што свака локална заједница треба да ради.

"Влада Републике Српске је помагала и до сада, а данас смо разговарали о неким новим пројектима. Овдје се гради културно-омладински центар, који би требало да обједини више функција. Имају иницијална средства за изградњу, расписали су јавни позив, изабрали извођача. Ми ћемо то, скупа са локалном заједницом, пратити и у наредном периоду одобравати још средстава да се то питање ријеши", рекао је Вишковић Срни.

Он је навео да је на данашњем састанку покренуто и питање подручне основне школе школе из Вишеграда.

"Жеља локалне заједнице је да се направи централна основна школа, која би имала све садржаје које има свака школа у Републици Српској", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је истакао да у овој локалној заједници постоји и проблем у вези са завршетком изградње зграде на уласку у Ново Горажде, коју је градила компанија из Зворника, а радови су стали прије више од 20 година.

"Понудили су то Влади Српске или локалној заједници, нису били ријешени имовинско-правни односи, зграда није завршена. Сада је то питање поново покренуто и начелница има обећање и од мене и од /српског члана Предсједништва БиХ Милорада/ Додика да, уколико власник објекта буде ријешио сва та питања, обезбиједи потребну документацију, ми ћемо ту зграду узети и пренијети у власништво локалне заједнице, како би је они дали за младе брачне парове, вишечлане породице", рекао је Вишковић.

Он је навео да у том објекту има тридесетак станова, што је, како је истакао, озбиљан капацитет за једну мању локалну заједницу попут Новог Горажда.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић изјавила је да се ова локална заједница посљедњих шест година сусретала са разним проблемима, али да је захваљујући Влади Српске успјела да се опорави.

"Прије свега, приликом преузимања дужности начелника 2016. године ми смо били у тешкој финансијској ситуацији. Захваљујући Влади Републике Српске успјели смо и данас можемо да се похвалимо да имамо стабилан буџет, да општина иде напријед и реализује разне пројекте", рекла је Петковићева.

Петковићева је напоменула да ова општина има разне подстицаје, гради објекте, улаже у инфраструктуру.

"Помажемо и здравство и образовање и све што је потребно становницима Новог Горажда", рекла је Петковићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана