Вишковић: Градишка на вратима ЕУ

Срна
Вишковић: Градишка на вратима ЕУ

Градишка - У Градишци је вечерас, поводом Дана града, одржана свечана академија на којој је премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио да ће Влада Српске наставити да помаже развој овог града, који је значајан за Српску, будући да се “налази на вратима Европске уније”.

“Влада је у претходном периоду знатно помагала развој Градишке и тако ћемо наставити јер је ово битна дестинација за Републику Српску, с обзиром на то да се налази на вратима Европске уније. Тај потенцијал треба искористити”, навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, тај потенцијал треба искористити изградњом моста на ријеци Сави код Градишке, који ће повезати ЕУ са остатком Републике Српске.

Вишковић је, обраћајући се на свечаности у Културном центру, честитао грађанима први рођендан града и дан када је ова локална заједница ослобођена у Другом свјетском рату.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је остварен сан да Градишка постане град.

“То нам даје за задатак и додатну енергију да градимо Градишку по мјери грађана и привредника и да се трудимо да за одређени период Градишка добије изглед средњоевропског града који ће бити ту на самој граници, на вратима Републике Српске”, рекао је Аџић.

Он је додао да је важан даљи инфраструктурни развој и запошљавање младих, што је могуће уз помоћ Владе Републике Српске.

Поводом Дана града додијељене су награде и признања заслужним грађанима Градишке.

Највише признање - Повељу града за изузетан допринос развоју Градишке додијељена је Николи Крагуљу, а за изузетан допринос у области здравства доктору Зорану Поповићу.

Крагуљ, који је два пута био начелник општине Градишка, истакао је да му Повеља представља изузетну част и задовољство, да је то знак уважавање човјека и његових напора, те да је цијели живот радио за и у Градишци.

“Са народом сам уживао и патио се, било је тешких и лијепих тренутака, али ми је драго да сам искористио све шансе и да моје идеју нису оспораване и да су завршене или се завршавају”, каже он.

Доктор Зоран Поповић истакао је да му Повеља представља велику част и подстрек да настави са својим радом који је започео 2011. године формирањем палијативног одјељења у Болници Градишка, које је једино у Републици Српској.

Захвалнице су додјељене фабрици сточне хране “Фармофит” Градишка, “Тикт мануфактура” и Зинети Хотић за постигнуте резултате у области привреде, Кајак кану клубу “Сава” и Бобани Латинчић Козић за постигнуте резултате у области спорта, Мирославу Стојнићу за изузетне заслуге у области хуманитарног и добротворног рада и Слободану Борјановићу за изузетне заслуге у области новинарства.

Свечаној академији присуствовали су представници Народне скупштине Републике Српске, министарстава у Влади Српске, начелници сусједних општина и општине из Италије, вјерских конфесија, СУБНОР-а, Борачке организације Градишка, привредног, друштвеног и културног живота Градишке и бројни грађани.

Поводом Дана града Градишке - 24. априла, на љетној позорници градишког Културног центра вечерас је одржан концерт трубача Дејана Петровића и “Биг бенда” који је окупио неколико стотина грађана, за које су били обезбијеђени бесплатан роштиљ, пиво и сокови.

Организатор концерта је Туристичка организација Градишка, а покровитељ је градоначелник Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана