Вишеград: Потписани уговори између општине, "Каритаса" и корисника

Срна
Foto: Срна

ВИШЕГРАД- Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и представници швајцарског "Каритаса" у БиХ данас су потписали уговоре са 34 корисника СЕЛС пројекта, укупне вриједности око 250.000 КМ, с циљем набавке опреме која ће омогућити повећање прихода домаћинствима.

Ђуревић је увјерен да ће средства и опрема набављена у оквиру овог пројекта допринијети побољшању стандарда индивидуалних корисника, али и малих бизниса.

"Учешће општине Вишеград у овом пројекту је, као и `Каритаса`, 40 одсто, док корисници покривају 20 одсто вриједности пројекта", рекао је начелник Ђуревић истакавши да је ово добар начин да се људи покрену и унаприједе свој посао.

Замјеник директора "Каритаса" Швајцарске за БиХ Златан Савић рекао је да интересовање за учешће у овом пројекту било велико, веће него у других шест општина у којима раде.

Он је додао да је било проблема око набавке опреме због кризе и поскупљења на свјетском тржишту, али је то, у сарадњи са општином, ријешено.

"Када говоримо о малим грантовима за домаћинства износ је до 5.000 КМ, а када је ријеч о малим бизнисима гдје тражимо и запослење средства су до 15.000 КМ", истакао је Савић.

Он је напоменуо да је у Вишеграду седам малих бизниса, а да су остало породични грантови и појаснио да ће "Каритас" и општина имати мониторинг и пратити успјех кориштења додијељених средстава.

Јавна установа Дом за лица са инвалидитетом у Вишеграду аплицирала је у овом пројекту, а директор Марија Савчић сматра да ће то значајно унаприједити пластеничку производњу.

"Уз пластеник предвиђена је и набавка приколице са карданом и даске за чишћење снијега која ће допринијети одржавању пластеника", истакла је Савчићева.

Александар Милисављевић, који је аплицирао за набавку музичке опреме, сматра да ће пројекат значајно унаприједити његов посао музичара, као и да ће уопште помоћи људима да унаприједе свој посао. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана