Више од 2.000 Братунчана подржало браћу у Црној Гори

Срна
Више од 2.000 Братунчана подржало браћу у Црној Гори

БРАТУНАЦ - Протестним збором и шетњом градским тргом више од 2.000 Братунчана вечерас је исказало подршку Србима и Српској православној цркви у Црној Гори да истрају у очувању православних светиња и црквене имовине.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да се ниједан закон, који уноси немир и раздор међу становнике, не може одржати, те изразио увјерење да ће ту судбину доживјети и Закон о слободи вјероисповјести у Црној Гори.

"Срби и Црногорци су вијековима гајили братске односе и радовали смо се љетовању на црногорском приморју. Овај закон квари те односе и сигурно је да се мора мијењати", рекао је Млађеновић.

Он је истакао да Закон доводи до неправде која мора бити исправљена.

"Закон није донио народ него једна политичка група и зато не треба да се кваре односи међу народом, јер ће тај закон сигурно бити промијењен", оцијенио је Млађеновић.

Он је захвалио организатору збора Небојши Бандуки, вођи изворне пјевачке група "Филип Вишњић", и грађанима за велики одзив.

Млађеновић је најавио и организовање нових потеста подршке, уколико не дође до измјене закона који пријети одузимањем светиња и црквене имовине у Црној Гори.

Бандука је захвалио грађанима и додао да Срби из цијелог свијета, а и припадници других народа, одлазе на исцјељење и да се поклоне моштима Светог Василија под Острогом.

"Желимо да се из Братунца чује глас да нећемо дозволити групи језуита да нам га отму и нашој браћи у Црној Гори пружићемо сваку врсту подршке да очувају светиње и црквену имовину", поручио је Бандука.

На збору је стихове из "Горског вијенца" пјевао гуслар из Сребренице Душан Пејић, а наступила је и етно-појац Милица Стајић.

Организовању овог збора пружили су локални портал "Деспотовина" и неколико удружења.

У Црној Гори усвојен је Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године, уколико се не докаже да је нека од вјерских заједница стварни власник.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана