Виртуелни асистент МИА од септембра на услузи грађанима и привреди

Срна
Foto: gradbijeljina.org

БИЈЕЉИНА - Граду Бијељина данас је уручена лиценца за увођење четбот апликације МИА (Municipal intelligent assistant) која је подршка дигитализацији у пружању услуга грађанима и привреди.

Према ријечима представника НЈемачке агенције за међународну сарадњу (ГИЗ) у БиХ Амире Омановић, виртуелни асистент МИА пружиће ефикаснију услугу грађанима и привреди у Бијељини.

"ГИЗ у БиХ посљедњих година подржава дигитализацију општинских услуга, што је изузетно важно како би помогли градовима и општинама да ефикасније понуде услуге својим грађанима и крену у тренду паметних градова", рекла је она.

Омановићева је додала да је пројекат регионалан и ради се у БиХ и Србији, што кроз размјену искустава и знања између општина и градова доприноси развоју локалних заједница, као и самог виртуелног асистента МИА.

"Очекујемо да ће процес дигитализације побољшати привредно окружење", рекла је новинарима директор Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић.

Она је додала да Привредна комора Републике Српске ради на повећању конкуретности привредних друштава и тиме помаже локалним управама на повећању иновативности и дигитализације процеса.

Градоначелник Бијељине ЛЈубиша Петровић захвалио је партнерима у овом пројекту, Привредној комори Републике Српске, компанији из ИТ области "САГА" и НЈемачкој агенцији за међународну сарадњу и истакао да ће то подићи транспаретност рада локалне администрације и ниво услуга грађанима и привреди.

Према његовим ријечима, Бијељина и Лакташи су једине локалне заједнице у БиХ укључене у овај пројекат који се проводи и у Србији, а услов за његово увођење је да локална заједница посједује сертификат о повољном пословном окружењу који Бијељина има од 2015. године.

Виртуелни асистент МИА од септембра ће 24 часа бити на услузи грађанима и привреди Бијељине кроз могућност комуникације посредством популарних канала као што су "Вибер", "Фејсбук", "Месинџер" и веб странице града.

То ће грађанима приближити услуге локалне администрације попут уписа у матичну књигу вјенчаних, регистрације, промјене и престанка обављања предузетничке дјелатности, утврђивања права на стипендије, те пружити основне податке о актуелним градским темама, контакт телефонима и радном времену свих градских органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана