Велика посјећеност регионалне пољопривредне изложбе и сајма стоке у Рогатици

С. М.
Велика посјећеност регионалне пољопривредне изложбе и сајма стоке у Рогатици

РОГАТИЦА - На 57. регионалној изложби пољопривредних производа и сајму стоке у Рогатици, која је окупила рекордан број посјетилаца, награђена су 133 излагача са укупно 25.000 марака, које је обезбиједила Општинска управа као организатор и покровитељ манифестације.

Према оцјени комисије најбољи “зрели” скоруп кајмак имале су Владанка Витомир и Вела Рубеж из Хан Пијеска, а “млади” Јелена Боровчанин из Сокоца, те Аница Мировић, Владанка Витомир и Нада Максимовић из Хан Пијеска. 

Чак 53 узора кромпира изложило је 35 произвођача, а прву награду за производњу сјеменског кромпира у овој, како је комисија констатовала, изузетно тешкој години понио је Драгомир Џида, а код кромпира за јело Мирослав Оловић и Бранимир Радојевић, сви из Рогатице.

Традиционално, узгајивачи оваца били су најбројнији. Изложено је 36 колекција са по пет грла оплемењене праменке приплодних грла и двизица. Награђено је 18 власника. Најбоља грла у категорији приплодних оваца имали су Милад Бојовић и Вучко Николић, а код двизица Славко Пурковић и Драгољуб Жижовић, такође сви из Рогатице.

Награде су додијељене и узгајивачима коза. Најбоља грла приплодних коза и јарића изложио је стари познаник изложбе Спасоје Чамур из општине Источно Ново Сарајево. Говедари су изложили 59 грла, а најбоље је оцијењена крава сименталске расе власника Драге Каришика из Гучева, док је најбољу јуницу довела Свјетлана Ћебић из Загановића, а најбољу стеону јуницу Недељко Николић, сви из општине Рогатица

Иако их је све мање, оцјењивани су и коњи. Приведено је свега 12 грла, а награђено девет. Најбољу кобилу и пастуха, обоје у типу арапске расе, изложио је Миленко Ђерић из Глуховине код Борика.

Пошто након укидања ергеле на Борикама број коња у народном узгоју стално опада, приједлог комисије је, да се с циљем стимулисања узгоја коња, од наредне године приводе и награђују и ждребад.

Оцјењивани су и традиционални производи који су били масовно заступљени. Међу награђенима су и Удружење жена “Рогатица”, Удружење пољопривредника “Гатачки кајмак” и Биљана Соколовић из Рогатице, Српско соколско друштво “Соко” из Добруна, те Борка Јешић и Невенка Јањић из Рогатице, Милован и Радисав Јањић, те Милован Перишић из Рогатице, као и Удружење жена “Борике” и Бранка Сорак из Гучева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана