Већи подстицаји вјетар у леђа пољопривреди

Данијела Стоканић
Већи подстицаји вјетар у леђа пољопривреди

Бањалука - Све више становника Српске спас проналази у пољопривредној производњи, што потврђује и чињеница да је ове године податке ажурирало 30.875 газдинстава, њих 7.538 више него лани.

Да број активних пољопривредника расте из годину у годину показује податак да је 2017. регистрацију обновило око 5.000 газдинства више него годину раније.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су истакли да је од 30.875 активних пољопривредника 3.690 комерцијалних, док су 464 правна субјекта. Подсјећају да пољопривредници само регистрацијом и ажурирањем података, за шта је рок истекао 15. маја, остварују право на подстицаје.

У ресорном министарству истичу да је упис у регистар пољопривредних газдинстава добровољан и бесплатан. У њега се уносе подаци о газдинству, носиоцу и члановима, правном основу и начину коришћења земљишта, врстама пољопривредних култура и површинама.

Уписом се аутоматски додјељује број, а газдинство добија право да поднесе захтјев Агенцији за аграрна плаћања за коришћење подстицаја за развој пољопривреде.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истакао је да се многи становници који су раније одустали од пољопривреде, мислећи да у граду могу боље да живе, полако враћају на село.

- Да би задржали људе на селу, али и привукли многе друге да се баве пољопривредом, од које може пристојно да се живи, надлежни би требало да више новца улажу у капиталне инвестиције - казао је Усорац.

Да би се неко озбиљно бавио пољопривредом, према његовим ријечима, мора да се уложи велики новац, који, како каже, мало ко од становника данас има.

- Ако је предвиђених шест милиона марака за капиталне инвестиције ове године вратило толико произвођача у пољопривреду, питам се шта би онда било када би тај износ био већи - казао је Усорац, који сматра да је доста пољопривредника ажурирало податке и због повећаног износа подстицаја у овој години.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да је интересовање за регистрацију имања и те како повећано.

  • Скоро свако домаћинство у Српској дјелимично је наслоњено на пољопривреду. Једни обрађују десет, други пола дунума, неки држе краву и слично. Углавном, сви се на неки начин баве пољопривредом - казао је Маринковић.

Позив

Ратари који планирају да унаприједе производњу имају прилику да се пријаве на јавни позив за остваривање подстицаја за капиталне инвестиције, који је отворен до почетка јуна. Позив је расписало Министарство пољопривреде, а највише новца биће обезбијеђено за пољопривредну механизацију, и то 1,8 милиона КМ.

*Број газдинстава који су ажурирали податке по годинама

20.424 - 2016.

23.337 - 2017.

30.875 - 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана