Узрок стомачних тегоба и даље мистерија

Милијана Латиновић
Узрок стомачних тегоба и даље мистерија

ПРИЈЕДОР, ЈАХОРИНА - Узрок стомачних тегоба приједорских основаца који су боравили у школи у природи у хотелу “Небојша” на Јахорини ни пет дана касније није познат. Иако је дио узетих узорака из тог угоститељског објекта уредан, још се чека анализа хљеба и торте.

На Одјељењу педијатрије у приједорској Болници “Др Младен Стојановић” за “Глас” су рекли да су дјеца која су била на болничком лијечењу боље те да су отишла кући.

- Њихово здравствено стање се стабилизовало и отишли су кући. Претраге у смислу тровања неким бактеријама су још у току тако да прецизно не знамо шта је узрок тегоба - рекли су у приједорској болници.

У хотелу “Небојша” кажу да су их у петак ујутро из Института за јавно здравство РС обавијестили да су сви узорци и брисеви које су до сада анализирали уредни.

- Чекамо до понедјељка када би требало да буде завршена анализа узорка хљеба и кекс торте. Док све не добијемо црно на бијело нећемо имати госте - рекли су у овом хотелу.

Због свега што се протеклих дана дешавало пут на Јахорину отказала је бањалучка Основна школа “Бранко Радичевић”.

- Из хотела су нас обавијестили да док не буду све анализе завршене неће примати дјецу, тако да смо и ми родитеље наших ђака обавијестили да се школа у природи пролонгира те да ће нови термин највјероватније бити у јуну. Здравље дјеце је најпрече - рекао је директор те школе Синиша Рендић и додао да је на Јахорину требало да иде око 80 ученика петог разреда.

Група од 90 ученика петог разреда из приједорске ОШ “Петар Кочић” вратила се у понедјељак из школе у природи из хотела “Небојша”, дан раније него што је планирано јер је половина дјеце добила стомачне тегобе, њих 16 завршило је на инфузији, а по повратку у Приједор четворо је било и у болници.

И група ђака из ОШ “Бранко Ћопић” у Приједору, који су на Јахорини боравили почетком маја, вратили су се из хотела “Небојша” са истим симптомима.

Након тога надлежна инспекција је обавила контролу у хотелу, узети су узорци хране, те брисеви са радних површина и брисеви запослених.

У међувремену родитељи ученика из школе “Петар Кочић” тражили су од туристичке агенције “Компас турс” која је возила дјецу на Јахорину да им врати укупан износ који су платили. На састанку са родитељима власник агенције Младен Рачић рекао је да ће цјелокупан износ вратити.

Тривић

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је да су основци из Приједора, који су похађали школу у природи на Јахорини, добро и да се за сада не може рећи да је здравствене проблеме узроковао вирус или су проблеми настали у угоститељском објекту у којем су боравили.

- Још нисмо добили званичне резултате анализа, али оно што је најважније у овом тренутку јесте да су дјеца добро - рекла је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана