Уз јаку жељу Српчани Луга и Блaгоје бициклима савладали 450 километара

Дејан Јовичић
Уз јаку жељу Српчани Луга и Блaгоје бициклима савладали 450 километара

СРБАЦ - Поклоничко путовање од Српца до манастира Острог у Црној Гори остаће заувијек у сјећању Луки Билбији (34) и Благоју Ивановићу (26) који су бициклима превалили 450 километара како би се поклонили моштима светог Василија за здравље и спасење својих најближих.

Подухват за дивљење започели су испред храма Покрова Пресвете Богородице гдје их је, уз благослов, на пут испратио свештеник Петко Вуковић. Ни врели љетни дани, ни недаће нису их спријечили да стигну до свог циља.  

Лука за “Глас” каже да је ово било његово прво поклоничко путовање бициклом што је дуго прижељкивао, јер се годинама бави овим спортом и вози трке.

- Кренули смо 5. августа. Пут се састојао од три етапе, прва је била Србац - Сарајево гдје смо имали прво преноћиште и то нам је била најдужа дионица која је износила око 240 километара. Друга траса је била Сарајево - Шћепан Поље, око 95 километара, гдје смо имали конак у једном од кампова, а трећа, уједно и најтежа, са највише успона, била је Шћепан Поље - Острог - каже Лука.

Због високих температура и брдовитог терена пут се одужио али су се трудили да праве дуже паузе у хладу.

- Имао сам квар на бициклу на дијелу пута од Шћепан Поља који сам, на срећу, брзо поправио. Оно што ме изненадило јесте то колико народ у Херцеговини и Црној Гори поштује манастир Острог и светог Василија. Чим смо мјештанима споменули гдје идемо остављали су своје обавезе и прилазили да понуде помоћ - рекао је Лука.

Када је стигао пред капије манастира, како каже, кренуле су му сузе због испуњења дугогодишњег сна.

- Ово ходочашће ми је донијело нешто неописиво, истински мир у срцу и души и сваки вјерник требало би да посјети ово мјесто како би се у то увјерио - истиче Лука.

Благоје је имао проблема са својим бициклом који није био спреман за брзе и дуге вожње, а уз то га дуго није возио, тако да је практично кренуо без кондиције.

Будући да се појединци за слична путовања до Острога припремају мјесецима, па чак и годинама, успјех који су остварили је за дивљење.

- На одређеним дионицама Лука ми је излазио у сусрет и спорије возио, али смо свугдје стизали по плану. По доласку у Острог осјетио сам бол у кољену па смо одлучили да се у повратку вратимо аутобусом како не бих ризиковао већу повреду ноге - каже Благоје.

Додаје да сваки долазак у Острог памти по унутрашњем миру и духовној испуњености које осјети када се поклони моштима великог светитеља.

Доброчинство

Благоју Ивановићу ово је треће ходочашће до Острога. Прије седам година кренуо је бициклом из родних Горњих Срђевића са рођаком Александром Ивановићем.

- Сјећам се да смо понијели ћебе и нешто одјеће и хране. Скоро цијели пут нас је пратила киша а Александру је на уласку у Црну Гору пукла педала и тако је возио десетак километара по узбрдици. Увјерили смо се и тада у доброчинство мјештана који су нам помогли да заваримо педалу и наставимо даље - каже Благоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана