Усвојен нацрт ребаланса буџета Градишке за текућу годину

Срна
Усвојен нацрт ребаланса буџета Градишке за текућу годину

ГРАДИШКА - Одборници Скупштине града Градишка усвојили су данас Извјештај о извршењу буџета града за период јануар-јун 2020. године и Нацрт ребаланса буџета за текућу годину који предвиђа повећање у односу на првобитно усвојени буџет.

Нацртом ребаланса буџета предвиђен је буџетски оквир у износу од 54.750.000 КМ, а повећање у односу на првобитно усвојени градски буџет односи се на кредит за рефинансирање постојећих кредитних задужења у износу од 15.034.310 КМ и за кредите намијењене за улагања у јавне и инфраструктурне пројекте у износу од 2.465.690 КМ.

У односу на буџет града за 2020. годину од 31.852.000 КМ, у првој половини године остварени су приходи од 17.355.680 КМ, а расходи од 18.400.655 КМ.

Предсједник Скупштине града Миленко Павловић рекао је да је усвојени Нацрт ребаланса буџета упућен у јавну расправу у трајању од 15 дана и да ће се у форми Приједлога наћи на сљедећој сједници градске скупштине, која ће бити одржана прије 15. октобра и почетка кампање за локалне избора.

Павловић је нагласио да је помјерање термина одржавања локалних избора на 15. новембар довело све локалне заједнице у незавидну ситуацију, с обзиром да је то период када се доносе важне одлуке, као што су усвајања ребаланса буџета за текућу и буџета за наредну годину.

Он је додао да је незахвално у септембру и октобру доносити ребалансе буџета с обзиром на то да до краја године може доћи до непланираних буџетских прихода и расхода, али да су све локалне заједнице у овој ситуацији на то приморане.

У току 34. редовне сједнице градског парламента усвојен је и извјештај о раду Скупштине града за прво полугодиште 2020. године, Приједлог Акционог плана одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама града Градишка за период до 2030.године, као и Извјештај о раду Одјељења за инспекције за првих шест мјесеци ове године.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана родне равноправности на подручју Градишке за период 2018-2020, за 2019. годину као и Извјештај о раду ЈУ за предшколско васпитање и образовање дјеце “Лепа Радић” за радну 2019/2020. годину.

Одборници су усвојили информације о пословању градских јавних установа из области културе, Културног центра, Завичајног музеја, Градског позоришта и Народне библиотеке, градских јавних установа из области здравства и социјалне заштите, Дома здравља, Апотеке Градишка и Центра за социјални рад Градишка, као и Информације о пословању Туристичке организације града Градишка, Развоје агенције “Рага”, јавних предузећа чији је оснивач град, Радио Градишка и Сервицијум Градишка, за период јануар-јуни 2020. године и информације о пословању градских комуналних предузећа, Водовода, Градске чистоће и Топлане Градишка, такође за првих шест мјесеци 2020. године.

Усвојено је и више одлука везаних за просторно планирање и имовинско-правне односа.

Одборни су разријешили дужности досадашњег начелника Одјељења за општу управу Владу Сладијевића, због стицања права на пензионисање, а за вршиоца дужности начелника овог одјељења именована је Божана Глувић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана