Успјешна операција деформитета стопала жене са реуматоидним артритисом

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА- Пацијенткиња са деформитетом стопала, која болује од тешког облика реуматоидног артритиса, успјешно је данас оперисана у бијељинској Болници "Свети врачеви", а захват је извео стручњак за хирургију стопала и скочног зглоба Горан Лекић из Београда, уз асистенцију ортопеда из бијељинске здравствене установе.

Према ријечима шефа Ортопедијског одјељења Болнице у Бијељини Игора Поповића, шездесетогодишња пацијенткиња се у ову здравствену установу јавила са узнапредовалим деформитетом стопала због којег више није могла да обује конфекцијску обућу.

"Усљед изражене деформације стопала са луксацијом зглоба, пацијенткиња није имала правилан ослонац, због чега су се појавиле ране на појединим дијеловима стопала. Њено кретање било је потпуно ограничено", рекао је Поповић.

Он је истакао да је ортопедија је грана хирургије која се у бијељинској здравственој установи убрзано развија захваљујући разумијевању менаџмента болнице за све веће захтјеве корисника за услугама из ове области, саопштено је из Болнице.

"Веома смо срећни што ћемо хирургију стопала и скочног зглоба, коју уводимо као нову процедуру у нашој установи, усавршавати уз асистенцију Лекића, који је знање стицао у највећим европским медицинским центрима", нагласио је Поповић.

Лекић је рекао да је реуматоидни артритис болест која је веома прогресивна, која временом смањује квалитет костију и изазива промјене на зглобовима, а најчешће се јављају промјене на шакама и стопалима.

"Пацијенти се лијече код реуматолога конзервативно, али са годинама долази до деформација које захтијевају оперативно лијечење. Обољели од реуматоидног артритиса имају смањен квалитет кости, што чини оперативне захвате компликованијим и захтјевнијим", рекао је Лекић, који је и предсједник Српског удружења за хирургију стопала и скочног зглоба.

Операција, која је трајала 120 минута, успјешно је завршена и сада се очекује период опоравка, након чега ће пацијенткињи бити омогућено нормално кретање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана