Успјех еколога Средњошколског центра у Рогатици: Од запуштеног дворишта до учионица у природи

Сретен Митровић
Успјех еколога Средњошколског центра у Рогатици: Од запуштеног дворишта до учионица у природи

РОГАТИЦА - Запуштено школско двориште, зарасло у шибље и коров, претворено је у учионицу у природи, али и идеално мјесто за предах од лекција захваљујући ђацима еколозима Средњошколског центра “27. јануар” у Рогатици.

Психолог у центру Драгана Кусмук каже да су ученици уредили више стотина квадратних метара око школе и санирали бивше корито ријеке Ракитница, које је било зарасло у шибље.

- Сав тај простор сада има сасвим другу слику и намјену, уз могућност одржавања часова у природи, не само из предмета образовања агротехничара, него и из других занимања која се стичу у нашој установи, а да не говоримо о слободном времену ученика - истиче Кусмукова. У рад се, додаје, кроз 15 волонтерских акција укључило више од 50 ученика, а рукаве су уз њих засукали и бројни професори те остали радници центра.

Подвиг рогатичких средњошколаца добио је и значајно признање. Наиме, изабран је међу топ десет најбољих у пројекту “Еко-изазов - учинимо своју земљу још љепшом”, који је спровело Удружење грађана “Рука” уз подршку Амбасаде САД с циљем да млади у својим околинама донесу промјене у заштити животне средине.

- Након годину дана рада дошла је и оцјена стручног жирија и на наше задовољство ушли смо међу десет најуспјешнијих од чак 208 тимова из основних и средњих школа и вртића у БиХ - поносна је Кусмукова, која је била и координатор рада рогатичког Еко-тима.

Иако на завршној церемонији која је одржана крајем године у Сарајеву нису добили награду, јер је конкуренција била веома јака, то није демотивисало вриједне ђаке, који планирају да на идућем такмичењу освоје још бољи пласман.

- За награду ћемо се борити поново са новим програмом, јер се такмичење наставља с истим циљем - навела је Кусмукова, која је имала подршку професорица Василије Ујић и Бојане Лимић те педагога Данијеле Крсмановић, која је овом подухвату дала и радни наслов “Данас је лијеп дан - могу и хоћу”, али и управе центра и Општинске управе у Рогатици.

Поред активности на пројекту “Еко-изазов” еколози Средњошколског центра, како каже Кусмукова, вриједно су радили на побољшању животне средине и кроз бројне друге активности. Тако су организовали акције сакупљања смећа, кошења и одвоза траве, прављење кућица за птице и израду украсних табли у дворишту школе, садили и одржавали цвијеће, поправљали и фарбали поломљене клупе у кругу и ближој околини центра.

Носиоци су и радова у властитом пластенику који служи за практични дио наставе агротуристичких техничара, с циљем промоције екологије урадили су промотивни еко-цекер које су дијелили грађанима, а један дан са радницима ШГ “Сјемећ” учествовали су и у сађењу Панчићеве оморике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана