Ускоро братимљење општине Соколац и јапанског града Исен

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је данас са амбасадором БиХ у Јапану Синишом Берјаном о иницијативи за братимљење јапанског града Исен и ове општине, а званична процедура биће покренута за неколико дана.

"Када се вратим у Јапан, за неколико дана покренућемо званичну иницијативу, с обзиром на то да су се градоначелник Исена и начелник општине Соколац сагласили да се крене са процедуром за потписивање споразума о сарадњи и сигуран сам да ће овај споразум донијети бенефите и једној и другој локалној заједници", рекао је Берјан новинарима на Сокоцу.

Он је навео да би, чим епидемиолошки услови дозове, требало реализовати узајамне посјете руководстава ова два града у којима ће учестовати и неколико пољопривредних произвођача са Сокоца како би могли да се упознају о начину бављења пољопривредном производњом на подручју Исена, гдје је пољопривреда једна од примарних грана у којој се користе савремене технике и технологије.

Берјан је нагласио да се на подручу Исена организују традиционалне борбе бикова - кориде, познате широм свијета по дугој историји и великом броју посјетилаца.

Он је подсјетио да су градоначеник и делегација Исена раније већ имали прилику да посјете Соколац и да су, према утисцима које су пренијели амбасадору БиХ, били одушевљени госпоримљивошћу и оним што су видјелу на Сокоцу.

"Постоје значајне сичности између града Исена и општине Соколац јер обје локалне заједнице имају прелијепу природу и познате су по пољопривредној и сточарској производњи", навео је Берјан.

Он је напоменуо да је Исен везан за организацију Олимпијаде у Токију, која се одржава ове године, те да је исто тако општина Соколац у саставу града Источно Сарајево, који је насљедник Зимских олимпијских игара одржаних 1984. године, када су се поједина спортска надметања одиграла на његовом подручју.

Нечелник општине Соколац изразио је захвалност Амбасади у БиХ, народу и Влади Јапана за помоћ коју су и раније пружали овој локалној заједници, као и амбасадору Берјану, који је, навео је, увијек био пријатељ соколачке општине.

Бјелица је изразио увјерење да је позитиван утисак о Сокоцу градоначелник Исена стекао приликом посјете овој општини када је прије пет година заједно са делегацијом Амбасаде Јапана посјетио ову општину.

Он је рекао да је Берјан ступио у контакт са градоначелником и представницима Исена који су изразили жељу да се братиме са Сокоцем.

"Ово је веома значајан дан за Соколац због вијести коју нам је данас пренио амабасадор Берјан јер, захваљујући његовим активностима, услиједиће потписивање споразума о сарадњи и братимљењу са јапаснким градом Исеном", истакао је Бјелица.

Он је додао да ће, највјероватније, потписивање споразума, због пандемије, бити обављено видео-линком након што се обаве потребне процедуре, у присуству амбасадора БиХ у Јапану и јапанског амбасадора у БиХ. Бјелица је подсјетио да општина Соколац има добру сарадњу са Амбасадом Јапана у БиХ већ дужи низ година, те да је јапанска Влада у више случајева помагала соколачком Дому здравља, обезбиједила рендген и ултразвучни апарат, те раније донирала два санитетска возила, изградила и опремила објекат Центра за базну рехабилитацију, а у наредних десетак дана биће испоручена и два санитетска возила, што финансира јапанска Амбасада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана