Ускоро бољи услови за ученике Техничке школе "Михајло Пупин" у Бијељини: Квалитетнија пракса у новим радионицама

Љиљана Алексић
Ускоро бољи услови за ученике Техничке школе "Михајло Пупин" у Бијељини: Квалитетнија пракса у новим радионицама

БИЈЕЉИНА - Будуће генерације бијељинске Техничке школе "Михајло Пупин" имаће квалитетније услове за извођење практичне наставе захваљујући радионицама које ће се налазити у склопу ове установе.

Ова школа већ неколико деценија ради у два објекта. Један је у Рачанској улици, гдје се изводи теоретски дио наставе, док ђаци практично знање "брусе" у дотрајалом објекту у Атинској улици у центру града.

Изградња новог објекта са радионицама почела је у марту, а Градска управа обезбиједила је око 1,5 милиона КМ.

- Простор обухвата око 1.700 метара квадратних. Има девет радионица, а десета је резервна за евентуално нова занимања, уколико се укаже потреба - рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакавши да је неопходна модернизација практичног дијела наставе због дуалног образовања, али и потреба привреде којој требају квалитетни радници.

У Градској управи кажу да је прва фаза радова завршена, те да је до сада уложено око милион марака.

- Покушаћемо да у наредном периоду обезбиједимо и средства за фасаду зграде како бисмо и тај посао завршили до краја године. Током идуће године уз подршку ресорног министарства желимо да направимо модерне и квалитетне радионице како би ученици након изласка из школе били стручно образовани и могли се укључити у процес производње - рекао је Мићић.

Изградњи нових учионица и стварању бољих услова радују се и запослени.

- Ми смо задовољни и захвални Градској управи на реализацији овог пројекта. За нас то значи да ћемо имати боље услове за рад, а ученици могућност за остваривање што бољих резултата - каже директор Техничке школе "Михајло Пупин" Миленко Максимовић.

Ову школу похађа око 1.000 ученика који се, како додаје, школују у четири струке и 11 профилних занимања.

- Процентуално гледано око 60 одсто су занати, док су остало четворогодишња занимања - каже Максимовић и додаје да у овој школској години ученике који похађају смјерове бравар-заваривач и столар Влада РС стипендира са по 100 КМ, а обезбијеђен им је и бесплатан превоз до школе.

Иначе, ученици Техничке школе годинама освајају бројне награде и признања на домаћим и свјетским такмичењима, а школа је прошле године проглашена за најбољу у БиХ у конкуренцији 292 образовне установе.

Пољопривредна школа

Боље услове за практичну наставу имаће и ђаци Пољопривредне школе захваљујући изградњи фарме музних крава која је у завршној фази. Градска управа у цјелости је финансирала радове вриједне 1,2 милиона КМ, а градски менаџер Предраг Јовић рекао је да је градња најмодернијег објекта овог типа у БиХ започела 2017. године и да су у међувремену створени услови за дуално образовање.

Директор Пољопривредне и медицинске школе Зоран Деспотовић истиче да ће ученици теоретска знања моћи примијенити у овом објекту, тако да ће по завршетку образовања бити боље оспособљени за даљи рад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана