Уручене дипломе полазницима школе словеначког језика

Срна
Уручене дипломе полазницима школе словеначког језика

ПРИЈЕДОР - У Удружењу Словенаца "Липа" у Приједору вечерас је одржана свечаност уручења диплома о успјешно завршеној школској години полазницима школе допунског учења словеначког језика.

Предсједник Удружења Аленка Удуч рекла је новинарима да је ова школа отворена још 2003. године, те да су на овај начин словеначки језик научили многи Приједорчани који сада живе и раде у Словенији, а неки од њих и предају словеначки језик у тамошњим школама.

"Тада смо морали да пишемо пројекат и добијемо пројектна средства да би организовали учење нашег матерњег језика док је то сада мало другачије будући да министарство, односно Завод за школство сам пошаље професора и омогућава рад овакве врсте учења словеначког језика", рекла је Удучева.

Она је додала да је дипломе о успјешно савладаним основама словеначког језика добило укупно 18 полазника, од којих девет младих школског узраста. Међу њима је био и седмогодишњи Алекса Камшак.

"Ове године учио сам словеначки језик и није било тешко", рекао је Алекса.

Да су полазници били мотивисани да уче словеначки језик потврдила је и професор Барбара Горшич, која је истакла значај већег броја дјеце међу полазницима који су имали прилику да уче и о словеначкој култури и обичајима.

У новим просторијама Удружења "Липа" од ове године постоје квалитетнији услови за учење језика будући да у њима постоји и богато опремљена библиотека, на чијим полицама су се нашла и дјела словеначког писца за дјецу и омладину Приможа Суходолчана који је био гост на вечерашњој свечаности.

"Представио сам мој живот од када сам почео да пишем, па до данас и то шта пишем уз напомену да пишем само истину и ништа друго", рекао је Суходолчан.

Рад школе словеначког језика у Приједору финансирало је Министарство за школство Словеније, Канцеларија Владе Словеније за Словенце у иностранству и Завод за школство Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана