Унапређење пољопривреде у Херцеговини развијају уз подршку науке

Милош Васиљевић
Унапређење пољопривреде у Херцеговини развијају уз подршку науке

ТРЕБИЊЕ - Аутохтоне сорте вина, маслине и љековито биље, по којима је Херцеговина надалеко позната, само су дио онога што ће изучавати студенти новооснованог агромедитеранског смјера у Требињу који ће стечено знање након завршетка студија уложити у развој тог дијела Српске.

Наиме, ове године свршени средњошколци имали су први пут прилику да се упишу на овај студијски програм који је основан на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У клупе је сјело десет бруцоша, а руководство ове високошколске установе очекује да ће тај број у будућности бити далеко већи с обзиром на то да на тржишту рада постоји потреба за образованим кадром из ове области.

Декан Пољопривредног факултета Весна Милић казала је за “Глас Српске” да је град Требиње исказао потребу за овим смјером још прије десет година, али се сада указала прилика да идеја буде спроведена у дјело. Она је истакла да Требиње заслужује овакав један студијски програм будући да у посљедње вријеме пуно улаже у пољопривредну производњу.

- Од формирања Аграрног фонда, преко “Херцеговачке куће”, јако пуно винарија, удружења пчелара и љекобиља тражило је програм који је специфичан за то поднебље и ову област. Та прича је покренута још прије деценију и тада припремљен студијски програм, али није било интересовања међу омладином - рекла је Милићева.

Она додаје да су се десиле промјене и када је пољопривредна производња у питању, како код нас, тако и у свијету.

- Ове године имамо десет уписаних студената, јер смо касно кренули у кампању, а ту су били проблеми и у вези са реновирањем просторија факултета - рекла је Милићева додавши да у наредним годинама очекују знатно више заинтересованих.

Студенти ће учити о занимљивим стварима попут виноградарства, винарства, узгоја маслина, љековитог биља и пластеничке производње.

Према њеним ријечима, већина професора ће бити са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

- Имамо сарадњу са Медитеранским институтом из Барија па ће студенти моћи да иду на специјализацију и кратке курсеве у Италију. Такође, успоставили смо одличну сарадњу са привредним субјектима на подручју града Требиња, гдје ће наши студенти обављати праксу, јер је она изузетно важна - додала је Милићева.

Ово је пун погодак, истиче за “Глас” директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина. Сви ће профитирати, факултет, град, али што је најважније, студенти и наука.

- Пољопривреда, којој системски приступамо, једна је од стратешких грана развоја Требиња, уз енергетику и туризам. Имамо средњу пољопривредну школу, а сада и агромедитерански смјер Пољопривредног факултета који ће се активно укључити у додатни развој са научног становишта - рекао је Дутина.

Додаје да Аграрни фонд константно прави помаке када је развој пољопривреде у Требињу у питању.

- Имамо потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи са Пољопривредним факултетом у Источном Сарајеву. Ми ћемо активно укључити факултет и у развој Аграрног фонда, а студенти ће имати максималну подршку што се тиче практичне наставе - казао је Дутина.

Пракса

Веселин Дутина истиче да ће студенти имати гдје да примијене знање и практично.

- Аграрни фонд има своје пољопривредно добро, расадник, те друге дјелатности, тако да ће студенти имати прилику да све оно што уче у теоретском дијелу наставе виде на терену и примијене практично - казао је Дутина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана