Умјесто у бању крећу на ходочашће дуго 420 километара: Пет пријатеља иду пјешке од Великог Блашког до Острога

Милош Васиљевић
Умјесто у бању крећу на ходочашће дуго 420 километара: Пет пријатеља иду пјешке од Великог Блашког до Острога

ЛАКТАШИ – Петорица пријатеља сутра ујутру кренуће на ходочашће дуго 420 километара - од цркве Свете Тројице у Великом Блашком код Лакташа до манастира Острог. Жеља да помогну пријатељу Александру Милинковићу јача је и од њихових здравствених проблема, па ће умјесто у бању, како им је препоручио доктор, пјешачити до светиње у Црној Гори.

Иницијатор овог подухвата Драган Савић каже за „Глас Српске“ да  он, Владимир Јованић, Гордан Василић, Предраг Станковић и Срђан Станковић пријатељство дуго три деценије желе да крунишу и на овај начин како би помогли свом суграђанину, али да се у духу празника Светог Василија Острошког, окрену правим хришћанским вриједностима.

- Још као клинци маштали смо да се упустимо у слично ходочашће. Ова прича почела је прије двије деценије, а прошле године смо се и дефинитивно договорили, да ће то бити баш ове. Из поштовања према црвки, Богу, одлучили смо се за ходочашће које посвећујемо Александру Милинковићу, да помогнемо њему али и да се помолимо Богу -  рекао је Савић.

Планирана рута је Велико Блашко – Слатина – Челинац - Котор Варош – Кнежево- Влашић – Турбе – Кисељак – Сарајево – Миљевина - Шћепан Поље - Никшић - манастир Острог.

Ни мали здравствени проблеми их неће поколебати да ујутру крену на пут до манастира Острог.

- На мајицама ћемо носимо број његовог рачуна у банци и апелујемо да људи уплаћују директно њима новац. Пут је дуг, али имамо јаку вољу и жељу која побјеђује све препреке. Имамо проблеме колега Предраг и ја, били смо код ортопеда, он је рекао да треба да идемо у бању. Он има проблем са десним стопалом а ја имам оштећење лијевог менискуса, али крећемо на пут са Божијом помоћи - казао је Савић.

И Владимир Јованић са нестрпљењем чека када ће кренути на ово поклоничко путовање.

- Колега Драган Савић је предложио, а ми смо се за пет минута договорили да кренемо на ходочашће и да то буде 30. април да бисмо били у манастру Острог на празник светог Василија Острошког, 12. маја. То је сваког дана 40 километара. Када смо испричали наш план свештенику Мирољубу Станковићу, рекао нам је да би било добро да се то ходочашће посвети некоме. Нама је одмах пао на памет наш суграђанин Александар Милинковић који је доживио тешку несрећу прије три године. Скочио је у базен и повриједио вратни дио кичме, те нажалост остао непокретан - рекао је Јованић. Организовали су смјештај, а негдје ће преспавати у манастирима.

Њих пет који ће пјешачити пратиће аутомобил, којег ће возити један младић, за  случај да некоме буде потребна помоћ.

- Хтјели смо да све то спојимо за „Ацине кораке“ да скупимо што је могуће више новца за његово даље лијечење. Ми смо путем друштвених мрежа објављивали паное са његовом сликом и бројеве жиро рачуна - рекао је Владимир Јованић.

Жиро рачун:

за уплате у НЛБ банци 562-099-81595846-22

за уплате у Интеса Санпаоло банци 154-505-99248764-67

за иностране уплате IBAN: BA395620998158973231, SWIFT BIC: RАZBBA22“ прималац Јелена Милинковић (обавезно навести)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана