УКУД "Тарас Шевченко" поклонио збирку украјинских народних пјесама

Срна
УКУД "Тарас Шевченко" поклонио збирку украјинских народних пјесама

ПРЊАВОР - Украјинско културно-умјетничко друштво /УКУД/ "Тарас Шевченко" из Прњавора поклонило је данас Народној библиотеци у Прњавору ново издање збирке старих украјинских народних пјесама.

Предсједник УКУД-а "Тарас Шевченко" Иван Нешић рекао је да књига садржи 74 пјесме које су током насељавања овдашњих простора Украјинци као дио националне баштине доносили са собом и пјевали, а које за њих имају велику вриједност.

Нешић је рекао да су прве пјесме забиљежене шездесетих година, у једном мањем издању, а да је ове године објављена нова књига са илустрацијама украјинских предјела и кућа у којима се раније живјело.

Он је истакао да би и друге националне мањине требале да слиједе њихов примјер.

Директор Народне библиотеке Драгана Маринковић рекла је за Срну да су књиге од сада доступне свима који воле украјинску књижевност и изразила увјерење да ће у скорије вријеме бити створену услови и за промоцију ове збрике пјесама.

"Како је Прњавор познат по националним мањинама, имали смо у плану да у библиотеци организујемо књижевне вечери свих националних мањина које живе у нашој општини, али смо то морали одложити док се не побољша епидемиолошка ситуација", рекла је Маринковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана