Укинута ослобађајућа пресуда бившем начелнику сарајевске општине и службеницима

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Врховни суд Федерације БиХ укинуо је ослобађајућу пресуду којом су некадашњи начелник сарајевске Општине Нови Град Дамир Хаџић и службеници Јасмина Хоро и Јусуф Чаушевић ослобођени оптужби за злоупотребе у овој општини, те предмет вратио на поновно суђење.

"Врховни суд је донио рјешење којим се жалба Тужилаштва Кантона Сарајево уважава, пресуда Кантоналног суда се у ослобађајућем дијелу укида и предмет враћа првостепеном суду на поновно суђење", потврђено је из Кантоналног тужилаштва за БИРН.

Са Хаџићем и осталима раније се судило и Еседу Радељашу, а из Кантоналног тужилаштва су рекли да је Врховни суд Федерације донио рјешење о обустави кривичног поступка због смрти оптуженог.

Кантонални суд у Сарајеву је у јануару 2019. неправоснажном пресудом ослободио бившег начелника општине Нови Град Дамира Хаџића, помоћника начелника Службе за имовинско-правне послове Јасмину Хоро и стручног сарадника у тој служби Јусуфа Чаушевића.

Неправоснажном пресудом били су ослобођени оптужби да су злоупотребом службеног положаја незаконито провели поступак додјеле земљишта Еседу Радељашу, којем је из буџета омогућена исплата више од милион марака за земљиште које је 2006. године општини платио 51.340 КМ.

Осим за злоупотребе, Хоро је истом пресудом ослобођена кривице за прање новца, односно да је отворила рачун у банци и на њега уплатила 25.000 евра, које је, према оптужници, добила од Радељаша, а да је као доказ о поријеклу новца понудила уговор о продаји стана.

Оптужбе за злоупотребе положаја у вези са земљиштем је првостепеном пресудом био ослобођен и Радељаш, али је истом пресудом осуђен на двије године затвора што је као посланик у Скупштини Кантона Сарајево, у периоду од 2013. до краја 2014. злоупотријебио новац из кантоналног буџета у износу од 114.255 КМ намијењен искључиво за финансирање политичке партије БОСС и усмјерио га на приватни рачун.

У сарајевском Кантоналном суду су навели да још није заказан почетак обновљеног суђења Хаџићу, Хоро и Чаушевићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана