Угљевик: Одржан Видовдански сајам народних рукотворина ФОТО

Јелена Танацковић
Foto: Јелена Танацковић

УГЉЕВИК - Сајам народних рукотворина у Угљевику окупио је излагаче Мајевице и подмајевичког краја на платоу испред Центра за културу "Филип Вишњић" посјетиоци су имали прилику да виде ручно рађене народне ношње, везове, козметику, предмете рађене декупаж техником, производе од меда.

Ову манифестацију, која се одржава у оквиру "Видовданских свечаности", отворио је начелник Угљевика Василије Перић који је истакао да је важно показати рукотворине бака, мајки, супруга, сестара или кћерки, односно оних које су стуб друштва и породица.

- Када васпитате дјечака, васпитали сте човјека, када васпитате дјевојчицу васпитали сте нацију. Ово заправо показује како и на који начин треба да имају жене у друштву - рекао је Перић, како каже, укљученост жена у Угљевику треба да буде снажнија у овој општини.

Свештеник Милан Топић, који је благословио скуп, рекао је да треба чувати своју традицију, а кроз историју су баке, мајке, супруге, очувале вјеру и то треба да раде и данашње младе мајке да би имали свијетлу будућност.

Предсједница Кола српских сестара " Света Марија Магдалена" Анђа Сријемац каже да традиционални сајам који окупља вриједне мајке и супруге које кроз љубав раде своје вриједне ручне радове.

Народни посланик ПДП-а Јелена Тривић истакла је да општина Угљевик шаље лијепу слику као локална заједница.

- Живимо у традиционалном и патријархалном друштву који се може посматрати кроз више углова. Жене су јаке стабилне и носиоци друштва, саме требају да схвате колика је њихова снага у друштвеном и политичком животу не тражећи од мушкараца да им то признају - казала је Тривић, додајући да је ова манифестација прави начин да се сагледа права слика жене у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана