Угљевичани окупили 35 друштава из Српске и региона

Срна
Угљевичани окупили 35 друштава из Српске и региона

БИЈЕЉИНА - Акција добровољног давања крви окупила је данас у Угљевику више стотина добровољних давалаца из 35 друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Организатор данашње традиционалне акције је Друштво добровољних давалаца крви /ДДДК/ “Рудар” из Угљевика које је познато у региону као једно од најмасовнијих и најорганизованијих друштава.

Предсједник ДДДК “Рудар” Угљевик Зоран Миловић рекао је Срни да очекује да ће данас бити прикупљено између 150 и 200 доза драгоцјене течности.

“Осим ове мартовске, наше друштво у току године организује још једну велику акцију давања крви у октобру. Организујемо и четири мање акције у периоду између марта и октобра, чиме практично покривамо цијелу годину и тиме су Трансфузија и бијељинска регија подмирени довољним дозама крви”, додао је Миловић.

Подршку данашњој акцији пружила је и управа Рудника и Термоелектране “Угљевик”, чији је извршни директор Драгиша Видаковић истакао да ће ово предузеће наставити да подржава и помаже ДДДК “Рудар”, које је понос овог краја.

Он је захвалио Друштву што на најбољи начин презентује ову општину, али и Рудник и Термоелектрану.

“Ту је највећи број чланова и идеја о оснивању друштва потекла је управо са РиТе жУгљевикж. Као друштвено одговорно предузеће максимално подржавамо ово друштво и организацију оваквих акција, и финансијски и инфраструктурно, и на све друге начине и то ћемо наставити да радимо и у будућности, не само када је ријеч о угљевичком друштву, него и осталим друштвима добровољних давалаца у регији”, рекао је Видаковић.

Специјалиста трансфузиолог Драгана Војиновић из Службе за трансфузијску медицину Бијељина рекла је Срни да је ДДДК “Рудар” једно од највећих удружења добровољих давалаца крви у Српској, те подсјетила да су управо у Угљевику забиљежене рекордне акције прикупљања драгоцјене течности.

“Ове акције су нам од великог значаја јер стварамо залихе крви довољне, не само за нашу службу, него и за цијелу Републику Српску. Дио залиха данашњих узетих доза иде за Бањалуку, јер се велики број наших пацијената упућује тамо на лијечење”, рекла је Војиновићева.

ДДДК “Рудар” броји више од 1.250 чланова, а годишње, у десетак акција, прикупи око 2.000 боца крви.

Овогодишњој акцији одазвао се и знатан број младих који су први пут дали драгоцјену течност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана