Уџбеници и бојанке свим првачићима

Срна
Foto: срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић данас су у Основној школи "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву првачићима подијелили бојанке и сликовнице о безбједности саобраћаја.

Ријеч је о првој школи која је добила дио донације од по 9.000 бојанки и уџбеника који ће бити подијељени у свим основним школама у Републици Српској.

Вулин је рекао да Министарство унутрашњих послова Србије са својим колегама у Републици Српској успјешно сарађује када је ријеч о борби против криминала, али и у свакој другој области живота.

"Губитак детета у саобраћају је ненадокнадив. Највећи део деце која су страдала у саобраћају могла су да буду и даље жива само да су се поштовала једноставна саобраћајна правила, везао појас и да су се поштовали саобраћајни прописи", навео је Вулин.

Он је истакао да Србија на својој територији улаже много у едукацију дјеце и да малишани у Републици Српској заслужују да буду чувани, да им се помогне и да се њима и њиховим родитељима омогући да дуго и безбједно живе.

"Србија као свој спољнополитички приоритет има Републику Српску. Свака област живота у којој можемо да сарађујемо је доказ колико смо важни и колико смо блиски једни са другима. Нема ниједног дела наших живота који не може да буде унапређен и који не може да буде и више подржан када је у питањ однос Србије и Републике Српске", рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, док предсједник Александар Вучић води Србију и Република Српска ће бити чувана, збринута и увијек ће се водити рачуна о њој и свим њеним потребама.

"На овај начин наша деца уче да буду сигурна и безбедна, али уче и важну ствар да је њихова Србија увек ту за њих и да од њихових првих корака ту да брине о њима, да брине о њиховој безбедности и да знају да увек у свом животу на своју Србију могу да се ослоне", поручио је Вулин.

Подјели ове донације присуствовао је и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и директор Агенције за безбједност саобраћаја Србије Душко Пешић.

Ћосић је навео да Вулин веома често борави у Источном Сарајеву и да га тај град, између осталог, памти и по томе што је присуствовао отварању Трга Србија.

"Вулина доживљавамо као нашег суграђанина. Овај повод је значајан и заједно са Агенцијом за безбједност сараобраћаја Републике Српске и подршку те агенције у Србији значајна је донација Српској и за све ученике првих разреда основних школа у Републици Српској", рекао је Ћосић и исказао велико задовољство што ће ова активност постати традиционална.

Он је додао да ће се и на овај начин показати колико Србија помаже Републици Српској.

"У посљедње три гдине Влада Србије је издвојила 53 милиона евра за подршку различитим пројектима у готово свим општинама и градовима у републици Српској који су највећим дијелом били усмјерени у инфраструктурне пројекте. Овдје у Источном Сарајеву у свих шест општина добили смо подршку Србије и сигуран сам да ће се та подршка наставити и да ће пријатељство и братство још више да јача", истакао је Ћосић.

 

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да је ово дружење агенција за безбједност саобраћаја Српске и Србије постало традиционално и да је циљ ове посјете да првачићи обогате своја саобраћајна знања кроз уџбеник "Безбједност саобраћаја".

"Први школски кораци треба да буду тврди и здрави, безбједни саобраћајни кораци", навео је Крунић и напоменуо да реализовање донације ових уџбеника почиње у Источном Сарајеву, а да ће услиједити и у свим градовима Републике Српске, те да ће сви првачићи добити уџбенике који третирају безбједност саобраћаја.

Он је прецизирао да је више од по 9.000 уџбеника и бојанки донирала Агенција за безбједност саобраћаја Србије.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Србије Душко Пешић рекао је да је кључни циљ безбједности саобраћаја Србије и Републике Српске да нема погинуле дјеце.

"Да бисмо тај циљ остварили неопходно је да сви субјекти учествују у изградњи система саобраћајног образовања деце. Ми, буквално, откако изведемо бебу из породилишта, крећемо са изградњом исправних ставова и ти исправни ставови се изграђују кроз породицу, предшколске установе, основне и средње школе и на тај начин стварамо безбедне генерације деце пешака, бициклиста, путника, а касније то су безбедне генерације будућих возача", навео је Пешић.

Он је најавио да ће сваки првачић у Републици Српској добити кљигу "Пажљивкова правила", предшколци бојанку, те да су припремљени различити полигони гдје ће се показати неки модели учења како се у Србији ради са дјецом.

Директор Основне школе "Свети Сава" Жељка Топалић захвалила је за поклоне и истакла да је овим потпомогнут наставни процес у овој школи, која је најмногобројнија на Сарајевско-романијској регији.

Топалићева је поручила да се најмлађи морају стално упућивати у основна правила безбједности како би израсли у грађане који ће знати да чувају себе и друге у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана