Удружење грађана “Цезар” из Српца реализовало пројекат “Запосли средњошколца”: Хонорар и радно искуство драгоцјени ђацима

Дејан Јовичић
Удружење грађана “Цезар” из Српца реализовало пројекат “Запосли средњошколца”: Хонорар и радно искуство драгоцјени ђацима

СРБАЦ - Ученици Центра средњих школа “Петар Кочић”, њих 20, стекли су прво радно искуство кроз једномјесечни програм запошљавања који је финансирало Министарство породице, омладине и спорта РС у оквиру пилот-пројекта “Запосли средњошколца”.

Креатор пројекта било је Удружење грађана “Цезар” из Српца, које је на овај начин омогућило ученицима да зараде први хонорар и савладају вјештине које ће им бити од користи приликом првог правог запослења или даљег школовања.

Извршни директор “Цезара” Тања Шњегота рекла је да су имали првобитну намјеру да запосле десет средњошколаца, али је због велике заинтересованости тај број удуплан.

- Учешће у пројекту прихватило је 16 послодаваца који су ангажовали средњошколце на мјесец. Министарство им је обезбиједило хонорар, а девет послодаваца је одлучило да их додатно финансијски подржи. Посебно је важно што је међу учесницима било и двоје дјеце са посебним потребама - рекла је Шњегота.

Додала је да радни ангажман није реметио школске обавезе, јер су ученици радили од десет до 20 сати седмично.

- Ово је први пројекат оваквог типа у Републици Српској и планирамо да прерасте у традицију. Надам се да ће позитивна прича из Српца мотивисати и друге локалне заједнице да покрену нешто слично - рекла је она.

Млади су кроз пројекат прошли и обуку у Клубу за тражење посла, који дјелује у оквиру Бироа рада у Српцу, као припремни период прије одласка на радно мјесто.

- Обука је трајала дан и учесници су имали прилику да стекну знања релевантна за тражење посла, која су додатно утицала на њихово самопоуздање и мотивацију - рекла је директор Бироа рада Миланка Шњегота Срдић.

Ученица четвртог разреда Гимназије Надежда Гаврић, која је четири седмице била ангажована у основној школи у Српцу, каже да је веома задовољна стеченим искуством.

- Према мени су сви били коректни и имали смо одличну сарадњу. Рад са дјецом ме је испуњавао и можда једног дана одлучим да се бавим тим послом - рекла је Надежда.

Гимназијалка Сања Гачић провела је мјесец у књижари и парфимерији и од послодавца добила прилику да ради и након завршетка пројекта.

- Презадовољна сам јер ми је омогућено да наставим да радим као стални сарадник, што ће бити добра подлога за неко будуће радно мјесто - рекла је Сања.

Ученик Никола Живанић је рекао да је са пријатељем Немањом Краљем био запослен у Удружењу “Цезар” радећи као фотограф и видеограф на документарном филму о пројекту.

- Филм је приказао добре стране ове иницијативе и добио позитивне оцјене. Надам се да ће мотивисати младе да се и даље пријављују у великом броју - рекао је Никола.

Један од учесника у пројекту Никола Гудаловић, власник фирме “ФГ” из Ситнеша, која производи дрвену амбалажу за транспорт и складиштење воћа и поврћа, каже да је задовољан залагањем ученика на радном мјесту.

- Одлична је замисао да млади осјете шта је посао. Сви смо углавном прошли кроз средњу школу и добро знамо шта за једног ученика значи хонорар - рекао је Гудаловић.

Подршка општине

У пројекту је учествовала и Општинска управа Србац, која редовно подржава активности удружења “Цезар”.

- Трудили смо се да и ми будемо међу учесницима и ангажујемо једног средњошколца. Млади су стекли корисне радне навике и сигурно је да ћемо подржавати овај пројекат и даље - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана