Удружење „Бебе“ из Требиња десет година вјетар у леђа паровима у борби за потомство

Срна
Удружење „Бебе“ из Требиња десет година вјетар у леђа паровима у борби за потомство

ТРЕБИЊЕ - Удружење породица са проблемом стерилитета “Бебе” из Требиња за десет година постојања допринијели су да источна Херцеговина, али и Република Српска буду богатије 138 беба.

Ово удружење је од свог настанка велики ослонац и “вјетар у леђа” многим брачним паровима ове регије у борби за потомство, рекла је Срни предсједник Снежана Мисита.

Мисита је испричала Срни да је у десетогодишњем раду посебан печат оставило искуство брачног пара Марије и Будимира Стајића из Требиња који су, послије четири безуспјешна покушаја, прошле године вантјелесном оплодњом у Чешкој добили близанце.

“Тај пар је након година безуспјешне борбе одустао од даљих покушаја. Градска управа им је помагала у више наврата, али није било успјеха. Ми као удружење нисмо жељели да одустанемо од њих. Тадашњи градоначелник Лука Петровић им је на моју молбу одобрио 12.000 КМ за вантјелесну оплодњу у Чешкој, што је за сваку похвалу и прошле године у септембру су постали родитељи близанаца Снежане и Николе”, поносно истиче Мисита.

Стајићи су у знак захвалности кћерки дали име Снежана по предсједници Удружења “Бебе”.

Мисита је истакла и примјер брачног пара Мијановић из Требиња који су у два покушаја вантјелесне оплодње добили два пара близанаца и имају право на још једну бесплатну вантјелесну оплодњу о трошку Републике.

Удружење је основано 2010. године и у почетку су имали четири брачна пара са проблемом стерилитета, а сада окупља 250 породица из источне Херцеговине са којима дијеле муку, али и радост испуњавања циља да се остваре као родитељи.

Мисита је нагласила да десет година у Удружењу волонитрају и помажу породицама три активна члана гинеколог Лилијен Ковач, клинички психолог Љиља Кнежевић и специјалиста ендокринолог Славица Турањанин

“Оне су много учиниле за Удружење”, истакла је Мисита, те нагласила да је многим паровима лакше да им се пожале и потраже савјет, да пренесу међусобна искуства тако да им психолошка подршка Удружења много значи.

За десет година рада са брачним паровима, Мисита је рекла да је проживјела све њихове борбе у покушајима да се остваре као родитељи, разочарења због неуспјелих покушаја, али много више је било радости и среће кад се све успјешно заврши и на свијет дође новорођенче.

“И данас ме изузетно радује и поносна сам кад ми родитељи пошаљу слике беба из породилишта. У таквим тренуцима се заборави на сву муку, остаје чиста срећа”, поносна је Мисита.

Мисита је напоменула да ово удружење велику подршку у раду има од Градске управе Требиње која им је ослонац и без чије помоћи бројни парови не би могли да добију потомство, на чему им је веома захвална.

“Никад нам нико није затворио врата. Градска управа нам је на располагању 24 часа дневно. Ниједан захтјев по питању вантјелесне оплодње у претходне четири године није одбијен”, нагласила је Мисита.

Она је истакла да је прошле године, када су прославили рођење стоте бебе у Удружењу, градоначелник Требиња Мирко Ћурић даривао све бебе са по 100 КМ.

Мисита је додала да и са републичког нивоа парови имају право на три бесплатне вантјелесне оплодње, док је Градска управа Требиње омогућила паровима један бесплатан покушај вантјелесне оплодње, тако да сада имају могућност четири бесплатна покушаја.

Она је напоменула да Удружење одличну сарадњу има и са Хеликоптерским сервисом Републике Српске који им је на располагању за њихове потребе.

Скупштина града Требиња препознала је предан рад Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” и додијелила им захвалницу на свечаној сједници поводом Дана ослобођења Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана