"УДАС" представио пројекат: Више интегрисати особе са инвалидитетом

ГС
Foto: Скриншот

БАЊАЛУКА - Организација ампутираца "УДАС" заједно са Хелсиншким парламентом грађана и Удружењем грађана "Нешто више" представила је данас у Бањалуци свој трогодишњи пројекат чији је главни циљ стварења социјалне инклузије и недискриминације особа са инвалидитетом.

"Поента свих ових залагања је да се схвати да особе са инавлидитетом нису хомогена група без пола и рода већ да имају сва права као сви остали", рекли су из "УДАС"

Додају да се интеграција особа са инвалидитетом заговара и промовише путем организације различитих заједничких активности, преко медија, власти и јавности. 

Из Хелсиншког парламента грађана Бањалука су истакли и проблем приступачност у оквиру остварења бирачког права особа са инвалидтетом, јер како кажу, већина бирачких мјеста је неприступачна за њих. 

"Ова неприступачност се види и када су у питању гласачки листићи, јер изношење гласачких папира испред бирачког мјеста није инклузија него сепарација", рекли су из Хелсиншког парламента.

Из Удружења грађана "Нешто више" из Сарајева навели су да инклузију особа са инвалидитетом остварују кроз њихово запошљавање у организацији на одређен период.

"Захваљући овом програму запошљавања, доказали смо да модел који ради за све друге младе људе, ради и за особе са инвалидтеитом" , рекли су из овог удружења.

Овим пројектом је обухваћено више циљних група, међу којима су, поред особа са инвалидитетом и преживјелих од мина, између осталих, и организације цивилног друштва које нису примарно организације особа са инвалидитетом, те представници локалне управе. 

Пројекат "Заједница различитих, али равноправних грађана" реализује се од 2018. до октобра ове године, са главним фокусом на развијање  свијести о потребама ових особа као и њиховим равноправним престављању у друштву, а финансира га Европска унија са 500.000 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана