У Зворнику потписан 141 уговор за запослење 235 радника

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК- Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић потписао је данас у Зворнику 141 уговор са незапосленим лицима и послодавцима за запошљавање укупно 235 радника.

Уговори су потписани са корисницима са подручја Зворника којима је Завод одобрио средства по програмима суфинансирања запошљава и самозапошљавања за 2022. годину, а потписивању је присуствовао и градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Вујичић је рекао новинарима да су потписани уговори са 141 незапосленим лицем и послодавцем за запошљавање укупно 235 радника.

"Сваке године имамо овакве пројекте, а Зворник, као локална заједница значајно учествује у нашим пројектима", рекао је Вујичић.

Истакавши да проблем незапослености није могуће ријешити без сарадње свих нивоа власти, Вујичић је рекао да је, након потписаних уговора, на послодавцима да нађу адекватну радну снагу, а да им Завод за запошљавање, односно Филијала Зворник за то стоје на располагању.

Вујичић је рекао да ће и демобилисани борци, који су потписали уговоре, пронаћи најбољи начин да реализују своје идеје и нагласио да је до сада кроз ове и сличне пројекте у последње четири године у Зворнику запослено 800 лица.

Он је рекао да, према посљедњим подацима, на евиденцији у Зворнику има 3.800 лица која чекају на посао.

Градоначелник Зворника је нагласио да су значајна средства издвојена за запошљавање путем неколико пројеката Завода за запошљавање и да су у питању пројекти самозапошљавања, подршка привредницима за нова запошљавања, односно подршка онима који примају младе људе да остваре прво своје запослење.

"Сваке године имамо реализацију пројеката гдје су улагања у Зворничку привреду од 500.000 до милион КМ" , рекао је Стевановић и изразио очекивање да ће већина људи, који су овај пут узели средства за самозапошљавање остати и опстати на тржишту, што је веома важно.

Бојана Ковачевић, једна од оних који су потписали уговоре о самозапошљавању у износу од 5.000 КМ, рекла је да ради сама, али да ће, уколико би се повећао обим посла, запослити једног радника.

Она је појаснила да је недавно отворила кројачку радњу са додатним умјетничким детаљима на њеним производима.

Дејан Крстић, који је отворио фотографску радњу и добио подстицај од 5.000 КМ за самозапошљавање, рекао је да су ти пројекти веома битни за оне који тек почињу да се баве властитим послом, а и он, како је рекао, планира да запосли једног радника.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске реализују "Програм финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида у 2022. години "Заједно до посла", "Програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у 2022. години", "Програм подршке запошљавања младих са ВСС у статусу приправника у 2022. години" и "Програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана