У сусрет “Илинданском сабору” на Борикама: Низ манифестација за све генерације

С. М.
У сусрет “Илинданском сабору” на Борикама: Низ манифестација за све генерације

РОГАТИЦА - Поводом традиционалног “Илинданског сабора”, који се одржава код цркве Светих апостола Петра и Павла на Борикама у општини Рогатица, биће уприличен низ манифестација, од оних за најмлађе па до спортских такмичења.

Сабор, који се организује под покровитељством општине Рогатица, почеће 31. јула “Дјечијим играма без граница” у организацији вртића “Бамби”.

Циљ је, рекоше у Одбору Сабора, да се окупи што више дјеце из свих дијелова општине и да у игри и пјесми проведу тај дан на боричком сунцу и ваздуху. Вече уочи Светог пророка Илије и јутро на сам Илиндан биће у знаку богослужења у цркви, а послије свете литургије 2. августа обавиће се паљење свијећа задушница, полагање цвијећа и вијенаца на споменик у кругу црквене порте, који чува успомене на 81 погинулог борца и 10 цивилних жртва Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја мјесне заједнице Борике.

Такмичење за избор најљепшег славског колача, које из године у годину изазива све веће интересовање, неће изостати ни овај пут. 

Након тога слиједи вријеме спорта и традиционално народно весеље. Биће ту фудбала, атлетике у виду скока удаљ и увис, бацања кугле и камена с рамена, навлачења конопца, пјешачких и коњских трка босанско-брдских и коња арапске пасмине. Побједници у свим дисциплинама биће новчано награђени, а народно весеље подржаваће позната естрадна имена народне музике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана