У суботу у Невесињу обиљежавање устанка у Херцеговини

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Невесињу ће у суботу, 9. јула, бити обиљежен историјски догађај од републичког значаја "Устанци у Херцеговини - Невесињске пушке", најавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Говорећи о историјском значају обиљежавања овог догађаја, Милуновић је рекао да прва Невесињска пушка представља устанак српског народа против турске власти.

Он је навео да су Невесињци покренули и Улошки устанак 1882. године који је био револт због војне обавезе коју су увеле аустроугарске власти, док је Трећи устанак подигнут 2. јуна 1941. и представља први оружани отпор против фашизма у Другом свјетском рату.

"Невесињци су у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске слиједили традицију свиојих предака, а то најбоље показују двије херојске битке Војске Републике Српске на Митровдан 1992. и 1994. године", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања овог историјског догађаја.

Он је истакао да је српски народ кроз историју стално био присиљен да се бори за слободу.

"Невесињци су били примјер и инспирација слободарског духа српског народа кроз цијелу нашу историју свим генерацијама које су послије њих долазиле, а које су биле су у ропству или под туђом чизмом", рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, "Невесињска пушка" је, уз Први српски устанак и Косовску битку један од највећих и најсвјетлијих примјера борбе српског народа за слободу.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања почиње у 11.00 часова у селу Крекови код Невесиња служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје погинулим устаницима.

Он је навео да је за 11.15 часова планирано обраћање званичника, а потом умјетнички програм.

Обиљежавање историјског догађаја "Устанци у Херцеговини - Невесињске пушке" организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбор Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана