У Српцу дуплим подстицајима до јаче привреде

 Дејан Јовичић
У Српцу дуплим подстицајима до јаче привреде

СРБАЦ - Општинским подстицајима у износу од 30.000 марака прошле године запослена су 64 радника у 12 србачких привредних субјеката, што је опредијелило локалну управу да повећа износ ове године на 50.000, а наредне на 60.000 КМ.

Ово је изјавио начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који је рекао да су посао добили незапослени с евиденције Завода за запошљавање Републике Српске, што је био један од услова општинског јавног позива.

- Висина подстицаја зависила је од броја запослених, а највећи, у износу од 5.000 КМ, добила су предузећа која су имала десет и више радника. Услов је да код послодавца закључно с претходном годином није дошло до смањења укупног броја запослених, односно да је до расписивања јавног позива њихов број повећан - рекао је Михољчић.

Додаје да ће правилником омогућити да наредне године подстицаје добију и оне фирме које запосле приправнике одмах након завршетка средње школе и факултета.

- Намјера нам је да у будућем периоду стимулишемо и набавку опреме за привредне субјекте, што ће зависити од расположивих средстава у буџету - рекао је Михољчић.

Највише подстицаја у прошлој години добила је кланица перади “Перутнина Птуј” из Повелича која је по овом основу запослила 21 радника. Директор фирме Велибор Поповић рекао је да је број запослених ове године порастао са 268 на 316.

- У протеклих неколико мјесеци запослили смо око 50 радника, а имамо чак 46 њих који долазе из других општина. Подигли смо плате за 20 одсто а у наредној години ћемо за још десет одсто - рекао је Поповић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да су укидањем одређених такси омогућили стварање повољнијег пословног амбијента.

- По основу таксе за истицање назива фирме општински буџет ће у наредној години бити мањи око 200.000 КМ, али ће то олакшати рад нашим привредницима. Такође, већ дуже вријеме не повећавамо износ пореза на непокретност, што такође иде наруку привредним субјектима - рекао је Драгосављевић.

Иако постоји интерес једног броја привредника за отварање нових или ширење постојећих погона, а тиме и повећања броја радних мјеста, највећу препреку у овом тренутку представља недостатак грађевинског земљишта. Већина парцела у индустријским зонама Црнаја и Ситнеши још прије десетак година продата је по подстицајним цијенама, али до данашњег дана ништа није изграђено.

- Законске измјене које су ступиле на снагу 2011. године нанијеле су нам много штете јер су омогућиле купцима да упишу својину на земљишту без изграђених објеката.

Водимо неколико судских спорова да вратимо парцеле у посјед општине, неке смо успјели, а један од спорова тренутно је пред Врховним судом РС. Покушаћемо да раскинемо и један уговор о концесији земљишта које је смјештено уз индустријску зону Црнаја како бисмо је проширили за још 20 хектара - рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Србац, Дарио Кресојевић.

Иако су парцеле продаване по подстицајним цијенама од 60 фенинга до 75 фенинга по квадратном метру, многи су искористили ову погодност и законске пропусте како би дошли до већих површина земљишта које су касније препродавали по вишеструко већим цијенама, чему су у Општинској управи у Српцу одлучни да стану у крај, како би индустријске зоне коначно ставили у функцију запошљавања нових радника.

Програми

Марко Михољчић рекао је да је у овој години уложено око пола милиона КМ за запошљавање нових радника у Српцу кроз програме Завода за запошљавање РС. Додаје да је један број привредника искористио и подстицаје ресорног министарства за набавку нове опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана