У Семберији се захуктава припрема огрева за зиму: Већа потражња подигла цијену дрва

Љиљана Алексић
У Семберији се захуктава припрема огрева за зиму: Већа потражња подигла цијену дрва

БИЈЕЉИНА - Доласком јесени у Семберији се захуктава припрема огрева за зиму, а због велике потражње, као и недостатка радне снаге, цијена је у порасту па тако метар исцијепаних дрва кошта 95 марака, за 15 више него у истом периоду лани.

Просјечно домаћинство у Семберији троши од шест до десет метара кубних дрвета и од пет до шест тона угља. Како истичу продавци, од дрва су најтраженији буква и цер, док је, када је ријеч о угљу, највеће интересовање за угљевички и тузлански угаљ. Дио становништва купује и пелет, који кошта од 320 до 350 КМ по тони.

- Имамо доста купаца који долазе, распитују се за цијену, али и купују дрва и угаљ. Могу рећи да је потражња тренутно нешто већа у односу на прошлу годину - каже власник предузећа за продају огрева “МП Комерц” из Бијељине Радомир Стојановић.

Међутим, истиче он и цијена је скочила.

- Тренутно метар кошта 95 марака, а прошле сезоне дрва су била 80 КМ. Посљедњих мјесец дана цијена је порасла, јер је све теже доћи до сировине, али и радне снаге - каже Стојановић. Додао је да дрвени угаљ кошта 150 КМ, угљевички 145 КМ, а бановићки 195 КМ по тони.

- Дупла палета цијепаних дрва је 190 КМ и у посљедње вријеме грађани се све више одлучују за њих - прича Стојановић.

Према његовим ријечима, најчешћи купци су пензионери, који већ од почетка љета купују огрев у складу са својим могућностима.

- Узима се и на рате, имамо склопљен уговор са Удружењем пензионера и са још неколико установа у граду - додаје Стојановић.

Пензионерка Хава Хусић дошла је да купи огрев за предстојећу зиму. С обзиром на то да живи сама, потребно јој је, каже, око пет метара дрва и око двије тоне угља.

- Гријем једну собу и то ми буде довољно, некада и остане. Пензија је мала, али снађем се. Огрев се мора обезбиједити - каже она.

Драго Вакчић каже да се дрвима снабдијева из властите шуме.

- Већ је суво, поцијепано, сложено и спремно за ложење. Увијек трошим осам до десет метара, у зависности од тога колико је зима јака - каже он.

Миленко Милошевић користи електричну енергију за гријање куће.

- Мјесечно ми рачун дође око 150 КМ у сезони. С обзиром на то да је и супруга пензионер, некако се састави крај са крајем. Да је једно примање, било би прескупо - истиче Милошевић.

Топлана

Дио грађана користи услуге Градске топлане. Бијељинац Миле Шекеровић каже да очекује да предстојеће сезоне побољшају рад.

- Грију ујутро и ноћу, а по дану слабо, тако да морам да палим и гријалицу. Није проблем и да повећају цијену, само да имамо гријање 24 сата - каже Шекеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана